PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski: Deaktivirali smo 400.000 ruskih granata od početka rata

Zelenski je zahvalio "svima koji su uključeni" u napor, imenujući brojne pojedince koji su radili na neutralizaciji ruskog oružja

Volodimir Zelenski. Facebook

S. S.

20.3.2023

Volodimir Zelenski kaže da je u Ukrajini tokom rata deaktivirano više od 400.000 ruskih granata.

U videu objavljenom na Twitteru, ukrajinski predsjednik odao je počast onima koji su čistili mine i neeksplodirane granate koje je ostavila ruska vojska. Rekao je da su ukrajinski stručnjaci za pirotehniku i eksplozive već pregledali više od 100.000 hektara teritorija od početka ruske invazije.

- Neutralizirano je više od 400.000 neprijateljskih granata - rekao je, dodajući da je "više od 200.000 eksplozivnih predmeta već uklonjeno".

Zelenski je zahvalio "svima koji su uključeni" u napor, imenujući brojne pojedince koji su radili na neutralizaciji ruskog oružja.

Također je rekao da je ove sedmice "donio doista značajan međunarodni pravni rezultat za Ukrajinu" s nalogom za hapšenje Vladimira Putina od strane Međunarodnog krivičnog suda.

Rekao je da je nalog "prekretnica, trenutak nakon kojeg postaje neporecivo da će kraj ove agresije za Rusiju biti puni opseg njezine odgovornosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.