JOŠ SE NISU POVUKLI

Evropska centralna banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju

Tražili smo od banaka da pomno prate poslovanje u Rusiji, i u idealnom slučaju, da ga smanje što je više moguće, rekao je portparol ECB-a

Evropska centralna banka. Twitter

A. O.

24.3.2023

Evropska centralna banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da ugasi svoje visoko profitabilno poslovanje u Rusiji.

Nakon što je visoki zvaničnik SAD za sankcije izrazio zabrinutost u vezi s poslovanjem Raiffeisena u Rusiji tokom prošlomjesečne posjete Beču javlja se pritisak, rekla je druga osoba upoznata s tim pitanjem, zamolivši da ostane neimenovana zbog osjetljivosti.

Povećanje rizika

Pritisak Vašingtona i ECB-a povećava rizik za Austriju i njenu drugu najveću banku, koja igra ključnu ulogu u ruskoj ekonomiji, ali i sve sporniju dok se ratu u Ukrajini ne nazire kraj. Mnoge zapadne kompanije, uključujući francusku banku Societe Generale, već su napustile Rusiju.

Iako ECB ne traži od Raiffeisena da odmah napusti zemlju, ona želi plan za smanjenje poslovanja, rekla su dva izvora. Jedna osoba je rekla da bi takav plan mogao uključivati prodaju ili zatvaranje ruske filijale.

- Tražili smo od banaka da pomno prate poslovanje u Rusiji, i u idealnom slučaju, da ga smanje što je više moguć - rekao je portparol ECB-a.

Međutim, Raiffeisen još ne namjerava predstaviti takav plan, tvrde izvori Reutersa.

Neki zvaničnici Vlade Austrije pritiske vide kao neopravdano strano miješanje.

Raiffeisen je sada najvažnija zapadna banka u Rusiji koja vrši otprilike jednu četvrtinu transfera eura u zemlju, iako su druge banke, poput italijanske UniCredit, i dalje prisutne.

Prodaja ruske filijale

Zvaničnici ECB nisu skloni vršiti pritisak na Raiffeisen da hitno prodaju rusku filijalu, strahujući od finansijskog udara koji bi to mogao izazvati nakon sedmica globalnih bankarskih poremećaja, rekao je jedan izvor.

Portparol Ministarstva finansija Austrije je istakao da je, iako ne može biti povratka na status quo u odnosima s Rusijom, "većina" međunarodnih kompanija uključujući banke ostala tamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.