ZBOG PROTESTA

Odgođena posjeta kralja Čarlsa III Francuskoj

Predsjednik Francuske rekao je da bi bili neozbiljni i da bi im nedostajalo zdravog razuma da su nastavili sa planovima za posjetu

Emanuel Makron i kralj Čarls III. AP

H. J. I.

24.3.2023

Državna posjeta kralja Čarlsa III (Charlesa) Francuskoj odgođena je nakon zahtjeva predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), saopćio je Downing Street.

Predsjednik Francuske rekao je da bi bili neozbiljni i da bi im nedostajalo zdravog razuma da su nastavili sa planovima za posjetu nakon što su sindikati sedmicu u kojoj se trebala desiti posjeta proglasili danom demonstracija.

Putovanje trebalo početi u nedjelju

Putovanje kralja Čarlsa u Pariz i Bordeauks trebalo je započeti u nedjelju, ali oba su grada u četvrtak bila zahvaćena nasiljem, jednima od najgorih od početka demonstracija u januaru.

Bakingemska palača saopćila je da je odluka o odgodi trodnevnog posjeta Čarlsa III i Kamile (Camilla), kraljice supruge, donesena zbog "situacije u Francuskoj".

- Njihova Veličanstva jako se raduju prilici da posjete Francusku čim se nađu datumi . dodaje se u saopćenju.

Prijateljstvo i poštovanje

Govoreći na kraju samita EU-a u Briselu, predsjednik Makron rekao je da od trenutka u četvrtak navečer kada su sindikati najavili još jedan dan akcije za utorak, drugog dana državne posjete, smatra da ne bi bilo prikladno da kralj i kraljica dođu.

- Budući da gajimo veliko prijateljstvo, poštovanje i poštovanje prema Njegovom Veličanstvu i kraljici supružnici i britanskom narodu, jutros sam preuzeo inicijativu da nazovem kralja i objasnim situaciju... Zdrav razum i prijateljstvo nagnali su nas da predložimo odgodu - kazao je Makron.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dodala je da je odluka "donesena uz saglasnost svih strana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.