POD KONTROLOM

Zaustavljeno širenje velikog požara u Španiji

U Španiji su prošle godine 493 požara uništila rekordnih 307.000 hektara zemljišta

Požar u Španiji. Screenshot

S. S.

25.3.2023

Vatrogasci su danas rekli da su zaustavili širenje prvog većeg požara u Španiji ove godine, koji se proširio kroz istočnu pokrajinu Valensiju, gdje je uništio više od 4000 hektara šume i prisilio 1500 stanovnika da napuste svoje domove.

Neobično suha zima širom dijelova južne Evrope izazvala je strah od ponavljanja požara iz 2022., kada je uništeno 785.000 hektara, što je više nego dvostruko više od godišnjeg prosjeka u posljednjih 16 godina, prema statističkim podacima Europske komisije.

U Španiji su prošle godine 493 požara uništila rekordnih 307.000 hektara zemljišta, prema Evropskom sistemu za informisanje o šumskim požarima (EFFIS).

Oko 500 vatrogasaca je uz podršku 20 aviona i helikoptera nastojalo pod kontrolu dovesti požar u blizini sela Villanueva de Viver u pokrajini Valensija, objavile su hitne službe u subotu.

Uspjeli su spriječiti širenje požara na druga područja.

Pokrajinske novine Las Provincias su objavile da policija vjeruje da je požar možda izazvan iskrom iz stroja koji se koristi za skupljanje granja. Osam mjesta je evakuisani, kazala je Gabriela Bravo, šefica unutrašnjih poslova u pokrajini.

Španija se suočava s dugotrajnom sušom nakon tri godine ispodprosječne količine oborina.

Vrijeme će biti suše i vruće nego inače ovog proljeća uzduž španjolske sjeveroistočne mediteranske obale, što će povećati rizik od požara, rekla je meteorološka služba AEMET za Reuters prošle sedmice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.