ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Antivladini protesti u Jerusalemu: Desničari napali Palestince

Izraelski predsjednik Herzog nazvao je odgodu reforme “ispravnom odlukom”

Sa protesta. Twitter

A. O.

28.3.2023

Demonstranti su se spontano okupili u Tel Avivu protestujući, jer je premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) smijenio ministra odbrane Joava Galanta (Yoava) nakon što je on pozvao vladu da zaustavi kontroverznu reformu pravosuđa.

Desetine hiljada demonstranata su u Jerusalemu probili blokadu ceste u blizini Netanjahuove rezidencije, a ne zna se da li je 73-godišnji premijer tada bio u noj, prenosi AP.

Napad na prolaznike

Desničarski demonstranti koji podržavaju reformu napali su Palestince prolaznike, uključujući taksistu u blizini benzinske pumpe i mladića koji je šetao u blizini protesta kod glavne ulice u Jerusalemu, objavio je The Times of Israel.

Policija je saopćila da se taksista našao okružen demonstrantima koji su počeli gađati njegovo vozilo predmetima i udarati auto šakama. Vozač je pokušao pobjeći kroz obližnju benzinsku pumpu ali su ga tada “divljački napali demonstranti koji su ga jurili i značajno oštetili njegov automobil”, navodi se u saopćenju policije.

Održan sastanak

Videosnimak objavljen na Twitteru pokazuje demonstrante i policiju kako trče ka benzinskoj pumpi.

U ponedjeljak je održan sastanak čelnika krajnje desne koalicijske vlade. Izraelski predsjednik Isak Herzog (Isaac) pozvao je vladu da zaustavi kontroverznu planiranu reformu pravosuđa.

Sinoć je krajnje desni čelnik Ben Gvir objavio je da se reforma odgađa za nekoliko sedmica, a Netanjahu je to potvrdio u televizijskom obraćanju.

Izraelski predsjednik Herzog nazvao je odgodu reforme “ispravnom odlukom”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.