NE OVISI O VAŠINGTONU

Rusija: Javljat ćemo SAD o lansiranjima interkontinentalnih balističkih projektila

Predsjednik Vladimir Putin objavio je prošli mjesec da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Novom START-u

Balistička raketa. Twitter

D. H.

30.3.2023

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je rekao da će Moskva, uprkos suspenziji posljednjeg sporazuma između dvije zemlje o kontroli nuklearnog oružja, nastaviti obavještavati SAD o lansiranjima interkontinentalnih balističkih projektila iz silosa ili s podmornica (ICBM).

Predsjednik Vladimir Putin objavio je prošli mjesec da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Novom START-u te je odmah i potpisao zakon o tome. Novi START, koji su potpisali američki predsjednik Barak Obama (Barack) i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010., ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka potpisnica može rasporediti.

SAD: Prestat ćemo razmjenjivati neke informacije o nuklearnim snagama

Sjedinjene Države odgovorile su objavom da će s Moskvom prestati razmjenjivati neke informacije o svojim nuklearnim snagama.

Rjabkov je također rekao da se Rusija, uprkos suspenziji, dobrovoljno obavezala pridržavati se centralnih kvantitativnih ograničenja postavljenih tim ugovorom te da će nastaviti razmjenjivati informacije u skladu sa sporazumom iz 1988.

"Odluka o suspenziji pokazuje da Rusija nije odgovorna nuklearna sila"

- To je to. Naš stav ne ovisi o tome hoće li nam Amerikanci predati svoje podatke ili neće - rekao je tada Rjabkov. SAD je prošli mjesec rekao da odluka o suspenziji pokazuje da Rusija nije odgovorna nuklearna sila.

Vašington također tvrdi da Putin opravdava svoju odluku riječima da je Zapad direktno uključen u ukrajinske napade na baze ruskih strateških bombardera duboko unutar ruskog teritorija, no nije o tome iznio nikakve dokaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.