VOĐA WAGNER

Prigožin: Bahmut su preuzele ruske snage

Bahmut je zauzet, rekao je Prigožin

Isječak iz snimka. Printscreen

A. O.

3.4.2023

Vođa ruske paravojne skupine i privatne armije Wagner Jevgenij Prigožin obratio se na kanalima javnosti videosnimkom na kojem je prikazano kako podiže zastave Rusije i ove organizacije na administrativnu zgradu u Bahmutu, tvrdeći da je Wagner uspostavio kontrolu nad ključnim tačkama.

Novim videosnimkom, Prigožin je ponovo potvrdio kako je grad pod kontrolom Wagnera.

Ime ruskog blogera

- Bahmut su preuzele ruske snage. Neprijatelj je ostao u zapadnim dijelovima grada. Ruska zastava podignuta je na administrativnu zgradu u Bahmutu - izjavio je Prigožin.

Osim zastava, šef Wagnera je podigao i natpis na kojem je stajalo ime Vladlana Tatarskog, ruskog vojnog blogera koji je poginuo u eksploziji u kafiću St. Peterburgu.

- Drugog aprila, u 23 sata na gradsku upravu smo postavili rusku zastavu sa natpisom "Vladlen Tatarski zauvijek u pamćenju“ i zastavu PMC „Wagner“. Bahmut je zauzet - rekao je Prigožin.

Prekretnica u ratu

Pukovnik Jevgen Meževikin, komandant Taktičke grupe Adam, smatra da bi bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u ratu te da je Ukrajina sposobna zadržati grad i potisnuti ruske trupe.

- Ako Ukrajinci odbrane svoje nedavne uspjehe, bitke od prošlog mjeseca kod Bahmuta mogle bi se pokazati kao prekretnica u ukrajinskoj odbrani od Rusije, ne samo u zaustavljanju najnovije ruske ofanzive, već i u stvaranju uslova za zadavanje nokautirajućeg udarca - rekao je Mezhevikin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.