MNOGIMA BILA OMILJENA

Nenadano dala ostavku na mjesto premijerke Novog Zelanda, a evo šta sad radi

U napadu u martu 2019. na dvije džamije u Christchurchu, drugom po veličini gradu na Novom Zelandu, ubijena je 51 osoba

Jasinda Ardern. Twitter

D. H.

4.4.2023

Bivša novozelandska premijerka Jasinda Ardern (Jacinda) preuzet će vodeću ulogu u zemlji u borbi protiv ekstremizma na internetu, saopćila je danas vlada. Ardern je početkom godine nenadano odstupila s premijerskog položaja i prepustila Krisu (Chris) Hipkinsu da kao čelnik Laburista preuzme vođenje vlade.

Posao neće biti plaćen

Ona će se sada kao posebna izaslanica globalne inicijative Christchurch Call utemeljene 2019. angažirati na neplaćenom poslu u suzbijanju ekstremizma. Inicijativa u kolektivnim naporima borbe protiv svih oblika ekstremizma okuplja preko 120 zemalja, tehnoloških kompanija i pružatelja internetskih usluga te udruga civilnog društva.

U napadu u martu 2019. na dvije džamije u Kristčurču, drugom po veličini gradu na Novom Zelandu, ubijena je 51 osoba, a 40 je bilo ozlijeđeno. Napad je izvršio 28-godišnji bijelac Brenton Tarant (Tarrant), a uoči napada objavio je manifest na 87 stranica koji je prepun antimigrantskog i antimuslimanskog sadržaja, kao i objašnjenja zašto je izveo napad.

"Prioritet vanjske politike"

Dijelove napada je uživo prenosio na svojoj Facebook stranici. "The Christchurch Call je prioritet vanjske politike i Jasinda Ardern nastavlja raditi na eliminaciji nasilnog ekstremizma na internetu", rekao je Hipkins.

- Teroristički i ostali sadržaji ekstremnog nasilja na internetu su globalni problem, ali za mnoge na Novom Zelandu je to vrlo osobno - dodao je. Ardern je postala najmlađa premijerka u svijetu kada je pobijedila na izborima u dobi od 37 godina

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.