SAN FRANCISKO

Izboden na ulici jedan od tvoraca Androida

Ostvario je što god mu je palo na pamet, koliko god ludo bilo, izjavio je Goldberd

Izboden Bob Li. Screenshot

S. S.

6.4.2023

Preminuo je Bob Li (Lee) (43), jedan od tvoraca Androida i popularne aplikacije za mobilno plaćanje Cash App. CNN piše da je tehnološki mogul umro nakon što je izboden u San Franciscu.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je Džoš Goldberd (Josh Goldbard), direktor kompanije MobileCoin u kojoj je Lee radio. Goldbard je opisao Lija kao "pravu prirodnu silu".

- Bio je stvoren za svijet koji se sada stvara. Ostvario je što god mu je palo na pamet, koliko god ludo bilo - izjavio je Goldberd. Na Twitteru je objavio da ima više pitanja nego odgovora u vezi smrti Lija.

Sivi grad

- Ne znam kako to popraviti, ali nešto nije u redu u našem sivom gradu. Bob je prerano otišao s ovog svijeta - tvitao je Goldberd.

U policijskom izvještaju stoji da je na području Rinkona pronađen 43-godišnji muškarac s ubodnim ranama. No, policija u izvještaju nije navela da je riječ o Liju. Napisali su da je muškarcu pružena hitna medicinska pomoć i da je prevezen u lokalnu bolnicu.

Obavijestili su da je 43-godišnjak od zadobivenih ozljeda preminuo, uprkos naporima ljekara. Neimenovani policijski izvori rekli su lokalnim medijima da je Li izboden. Počinitelj još nije uhvaćen, a istraga je u toku, obavijestila je policija.

Mask tužan

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk), koji je dio tehnološkog svijeta, komentarisao je Lijevu smrt. Rekao je da mu je žao što čuje tu vijest.

- Mnogi ljudi koje poznajem su bili meta žestokih napada. Nasilni zločini u San Franciscu su užasni, a čak i ako napadači budu uhvaćeni, često ih odmah puste na slobodu - tvitao je Mask, vlasnik Twittera i šef Tesle.

Osnivač Twittera, a sada izvršni direktor Blocka, kompanije u kojoj je Li bio glavni tehnički direktor, također se oglasio o smrti kolege. Džek Dorsi (Jack Dorsey) je na društvenoj mreži Nostr napisao kako je tužan zbog vijesti o Lijevoj smrti. "Li je bio ključan za stvaranje Squerovog Cash Appa", napisao je Dorsi.

Riječ je o aplikaciji pokrenutoj 2013. godine koja korisnicima omogućuje međusobni prijenos novca preko pametnog telefona. Preko aplikacije se od 2017. mogu kupiti dionice i bitcoin. Vrijednost aplikacije je 2020. procijenjena na 40 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.