STROGO UPOZORENJE

Kina pokrenula vojne vježbe oko Tajvana: Ratni brodovi plove moreuzom

Operacija nazvana "Ujedinjeni oštar mač" trajat će do ponedjeljka

Ratni brodovi. Printscreen

Z. K.

8.4.2023

Kina je u jutros pokrenula vojne vježbe oko Tajvana, što je, kako je nazvala, "strogo upozorenje" vladi tog samoupravnog otoka nakon sastanka njenog predsjednika i predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Nekoliko granata

Kineski ratni brod u Tajvanskom tjesnacu počeo je vježbe bojne paljbe u sklopu trodnevne vojne vježbe. Amfibijski desantni brod, za prijevoz trupa, letjelica i vozila, ispalio je jutros nekoliko granata u području zaljeva Luojan na obali pokrajine Fujian, oko 50 km sjeverozapadno od otoka Matsu u blizini kopna pod kontrolom Tajvana.

- Vježbe će se održati u pomorskim područjima i zračnom prostoru Tajvanskog moreuza, uz sjevernu i južnu obalu otoka i na istoku otoka - rekao je Ši Jin, portparol PLA, prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Tajvansko ministarstvo odbrane objavilo je da su osam kineskih brodova i 42 aviona prešli sredinu Tajvanskog tjesnaca jutros. Kina gleda na demokratski Tajvan kao na svoju teritoriju i nikada se nije odrekla težnje da otok stavi pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada tome se oštro protivi.

Do ponedjeljka

Operacija nazvana "Ujedinjeni oštar mač" trajat će do ponedjeljka, navodi se u saopćenju Komande Istočnog pozorišta Narodne oslobodilačke vojske (PLA). Vježba će također uključivati vježbe gađanja u ponedjeljak uz obalu kineske provincije Fujian, koja "gleda" na Tajvan.

Vježbe su uslijedile nakon što je tajvanski predsjednik Tsai Ing-wen razljutio Peking sastankom sa predsjednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.