DONIJELI ODLUKU

Kina uvela sankcije Predsjedničkoj biblioteci Ronalda Regana

Sankcije su uveli zbog posjete tajvanske predsjednice

Predsjednik Kine Si Đinping. AP Photo / Mark Schiefelbein

H. J. I.

7.4.2023

Kina uvodi sankcije Predsjedničkoj biblioteci Ronalda Regana (Reagan) i drugim organizacijama sa sjedištem u SAD i Aziji u znak odmazde za ovosedmični sastanak predsjednika Predstavničkog doma SAD i predsjednice Tajvana.

Reganova biblioteka u Simi Veliju u Kaliforniji bila je domaćin rijetkog dvostranačkog sastanka na visokom nivou, koji je ove sedmice ugostio predsjedavajući republikanskog Predstavničkog doma Kevina Mekartija (McCarthy), a zbog razgovora s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen.

Američko-kineski odnosi na historijsko niskom nivou

Sastanak je održan u trenutku kada su američko-kineski odnosi pali na historijski nizak nivo i kako su tenzije između Tajvana i Kine porasle, javlja AP.

Kina gleda na svaku zvaničnu razmjenu između stranih vlada i Tajvana kao na pokušaj podizanja globalnog statusa Tajpeja, a time i narušavanje tvrdnji Pekinga o suverenitetu nad ostrvom.

Kina je obećala protumjere protiv Tajpeja zbog interakcija sa SAD-om.

Odlučne mjere

- Preduzet ćemo odlučne mjere da kaznimo separatističke snage "tajvanske nezavisnosti" i njihove akcije, i odlučno zaštitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje - navodi se u saopćenju kineskog Ureda za pitanja Tajvana.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su istraživački centar Hudson instituta i Reganova biblioteka sankcionisani zbog "pružanja platforme za tajvanske separatističke aktivnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.