"ČELIČNA DAMA"

10 godina od smrti Margaret Tačer

Sve svoje neprijatelje natjerala da poštuju njenu volju, nije bitno ko su i odakle dolaze

10 godina od smrti "Čelične dame". AP

N. H.

8.4.2023

Prošlo je deset godina od smrti Margaret Tačer (Thatcher). 8. aprila 2013. godine nas je napustila „Čelična dama“, iako su protivnici njenu smrt dočekali plakatima „Vještica je mrtva“.

Prava rijetkost je da nekome nadimak toliko paše, a njoj je njen uvijek ležao. Ona je sve svoje neprijatelje natjerala da poštuju njenu volju, nije bitno ko su i odakle dolaze. Vječni neprijatelj generala Argentine, vođa sindikata i irskih republikanaca je uvijek vjerovala u sebe i u svoje odluke.

Prva premijerka

1979. je postala prva premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, četiri godine nakon dolaska na čelo Konzervativne stranke. Imala je najduži mandat od bilo kojeg britanskog premijera u 20. stoljeću. Vladu je predvodila punih 11 godina.

Tačer je svoj nadimak „Čelična dama“ dobila zbog svog protivljenja sovjetskom komunizmu, a nadimak je dobila od režimskih medija. 80-ih godina prošlog stoljeća je transformirala političku ekonomiju i tom odlukom potresla evropski ljevičarski konsenzus.

Uvela je niz ekonomskih reformi koji su oslabili radničke sindikate, a historijsku teoriju „Velikog čovjeka“ je proširila i na žene.

Stala na kraj huliganstvu

Poznata je i po tome što je stala na kraj huliganskoj kulturi koja je bila u punom jeku tih godina u Velikoj Britaniji. Tragedija na Hejsel stadionu u Briselu je natjerala Tačerovu da zatraži od Fudbalske Asocijacije da zabrani natjecanje engleskih klubova u evropskim takmičenjima.

Jedna od najmoćnijih žena u historiji je umrla 8. aprila 2013. godine od moždanog udara. Ta vijest je uzdrmala cijeli svijet, a njeni kritičari u Velikoj Britaniji su smrt proslavili pjesmom „Vještica je umrla“. Originalna verzija klasika Čarobnjaka iz Oza, koja slavi smrt zle vještice je tada dostigla prvo mjesto u britanskom iTunes-u i prodala se u gotovo 30.000 primjeraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.