PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Evropa ne bi trebala slijediti američku ili kinesku politiku po pitanju Tajvana

Evropa mora bolje finansirati svoju odbrambenu industriju, razviti nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru, rekao je

Emanuel Makron. AP

S. S.

9.4.2023

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da Evropi nije u interesu ubrzavanje krize oko Tajvana i da treba slijediti strategiju nezavisnu i od Vašingtona i Pekinga.

Makron se upravo vratio iz trodnevne državne posjete Kini, gdje ga je srdačno dočekao predsjednik Si Đinping (Xi Jinping). 

Kina počela vježbe

Kina je u subotu započela vježbe oko Tajvana kao odgovor na sastanak predsjednice Tajvana Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen) s predsjedavajućim Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom Mekartijem (Kevinom McCarthyjem) u srijedu.

Kina gleda na demokratski uređen Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine.

Makron je u razgovoru za francuske novine Les Echos i Politico rekao da Evropa ne bi trebala ubrzavati sukob, već uzeti vremena da izgradi svoju poziciju nezavisno od Kine i Sjedinjenih Država.

Finansiranje odbrambene industrije

- Najgore bi bilo misliti da mi Evropljani moramo slijediti jedne ili druge i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskoj pretjeranoj reakciji – rekao je Makron, prenosi Reuters.

Evropa mora bolje finansirati svoju odbrambenu industriju, razviti nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila svoje oslanjanje na Sjedinjene Države, citirala su ga oba medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.