PREDSJEDNIK SAD

Bajden u Sjevernoj Irskoj na obilježavanju 25. godišnjice relativnog mira

Prilikom Bajdenove posjete Sjevernoj Irskoj ne očekuje se da će pokušati pomoći u rješavanju nove političke krize

Džo Bajden: Službena posjeta. Twitter

A. O.

12.4.2023

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) stigao je sinoć u Sjevernu Irsku kako bi učestvovao u obilježavanju 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak koji je donio mir u ovaj dio Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su SAD pomogle u pregovorima o okončanju decenije sektaškog nasilja u kojem je hiljade ljudi izgubilo život.

Rad na ekonomskim politikama

Tokom svoje prve predsjedničke posjete Sjevernoj Irskoj, on će uputiti čestitke i potaknuti čelnike zemlje da rade na univerzalnim trgovinskim i ekonomskim politikama na događaju o poslovnom razvoju u kampusu Univerziteta Ulster u Belfastu danas, prenosi Associated Press.

Prilikom Bajdenove posjete Sjevernoj Irskoj ne očekuje se da će pokušati pomoći u rješavanju nove političke krize koja je uzdrmala mirovni sporazum na Veliki petak i stavila vladu Sjeverne Irske na čekanje.

Dvije poruke

Umjesto toga, demokratski predsjednik SAD će uputiti najmanje dvije poruke, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Džon Kirbi (John Kirby), koji putuje s Bajdenom.

- On će čestitati na 25 godina Sporazuma na Veliki petak, koji je donio mir i prosperitet bez presedana te govoriti o važnosti nastojanja da se radi na trgovinskim i ekonomskim politikama koje će koristiti svim zajednicama, kao i Sjedinjenim Državama – rekao je Kirbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.