MINISTAR FINANSIJA

Le Maire: Francuska želi slijediti nezavisnu politiku od SAD

Upitan o Makronovim komentarima, Le Maire je kazao da je kontroverza "mnogo buke ni oko čega"

Bruno Le Maire. AP

H. J. I.

12.4.2023

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je u srijedu da Francuska i Evropa žele slijediti put nezavisne politike od Sjedinjenih Država i Kine, ali namjeravaju biti "jaki i pouzdani saveznici Sjedinjenih Američkih Država".

Snažna kordinacija između Pariza i Vašingtona

Le Maire je kazao novinarima na marginama proljetnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kako postoji snažna koordinacija između Pariza i Vašingtona o njihovim stajalištima o Kini uoči nedavne posjete predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) toj zemlji.

Le Maireovi komentari dolaze u jeku žestokih reakcija u Sjedinjenim Državama i Evropi zbog Makronovog intervjua za Politico objavljenog u nedjelju, u kome je pozvao Evropsku uniju da smanji zavisnost o Sjedinjenim Državama i upozorio da ne bude uvučena u krizu oko Tajvana koju pokreće "američki ritam i kineska pretjerana reakcija".

Upitan o Makronovim komentarima, Le Maire je kazao da je kontroverza "mnogo buke ni oko čega" jer francuski predsjednik već godinama zagovara takav pristup.

"Želimo da Evropa bude suverena"

- Želimo da Evropa bude suverena. Mislim na geopolitička pitanja, na industrijska pitanja, na tehnološka pitanja, želimo da Evropa bude nezavisnija. To je u središtu francuske politike duže od šest godina - kazao je Le Maire.

Rekao je da je Makron prije posjete Kini razgovarao s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) i dodao je da SAD, Francuska i Evropa imaju "koordinirani pristup" odnosima s Kinom.

- Želimo angažirati Kinu jer čvrsto vjerujemo da je najbolji način za dobivanje nekih konkretnih rezultata iz naših odnosa angažiranje Kine - izjavio je Le Maire, dodajući da je to potrebno za okončanje ruskog rata u Ukrajini, smanjenje emisije ugljika, i pružanje olakšica duga siromašnim zemljama.

Le Maire je naglasio kako je Makron tražio od Kine da vodi više dijaloga o pitanjima vezanim za Tajvan.

- Tražimo od Kine da deeskalira svoje vojne akcije oko Tajvana kazao je francuski ministar, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.