PRVA DAMA FRANCUSKE

Brižit Makron puni 70 godina: Ne želi da mediji pišu o tome

Brižit, koja ima troje djece iz prethodnog braka, već desetljećima je podsjećana na 25-godišnju razliku u godinama između nje i njenog supruga

Emanul i Bridžit Makron: Njihov brak bio je prava senzacija. CNN

E. A.

13.4.2023

Prva dama Francuske Brižit Makron (Brigitte Macron) danas puni 70 godina, ali ne očekuje se da će govoriti o tome.

- Čekaj 13. april 2023., kad ću imati 70. Čut ćeš za to, sigurna sam. Taj dan neću ništa čitati - rekla je u januaru za ženski lifestyle magazin s jedva prikrivenom zebnjom zbog nadolazeće poplave novinskih članaka.

Brižit, koja ima troje djece iz prethodnog braka, već desetljećima je podsjećana na 25-godišnju razliku u godinama između nje i njenog supruga, kojeg je upoznala dok je on bio učenik, a ona učiteljica u privatnoj školi na sjeveroistoku Francuske.

Velika razlika u godinama

Njihov brak bio je prava senzacija kada se Emanul Makron (Emmanuel Macron) pojavio u javnosti, prvo kao ministar, a zatim kao predsjednički kandidat 2016. godine, a mnogi su se zapitali može li tako neobičan par biti primjer.

- Nikad nisam promovisala nas kao par, postojimo, ali ne možete to objasniti - nastavila je u intervjuu za S.

Nije zainteresovana za politiku

Prva dama vratila se u srijedu navečer iz dvodnevne državne posjete Nizozemskoj sa suprugom tokom koje je prisustvovala događaju koji je organizovao nizozemski kralj te je obišla kuću Ane Frank s kraljicom.

Oduvijek je s negodovanjem prihvatala ulogu supruge političara, navodno je odvraćala svog supruga od ulaska u političke vode na prvom mjestu i nije bila pretjerano zainteresovana o pitanju njegove kandidature za drugi mandat u aprilu prošle godine.

Tokom demonstracija protiv Makrona 2018. od takozvanih žutih prsluka, koji su simbol francuskih vozača, ljubiteljica književnosti i pozorišta bila je meta, a pretrpjela je uvredljive komentare od bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i njegovog kabineta.

Dobrotovni rad

Kad ne predstavlja Francusku u inozemstvu, bavi se dobrotvornim radom kod kuće, uz podršku malog tima koji djeluje iz vlastitog prostora u predsjedničkoj palači.

Većina pitanja u njenom radu povezana su s njenom bivšom karijerom učiteljice, pa se tako često bavi problemom nasilja u školama, autizmom u djetinjstvu, mentalnim zdravljem i društvenim medijima.

Provincijska porodica

Rođena u imućnoj provincijskoj porodici, njen otac je vodio prodavnicu čokolade u njenom rodnom gradu Amiensu, Brižit se smatra konzervativnijom od svog supruga i u prijateljskim je odnosima s desničarskim bivšim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem (Nicolasom Sarkozyjem).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.