DŽEK TEIKSEIRA

Uhapšen mladić čije otkriće tajnih dokumenata je zaprepastilo svijet

Podsjećamo, New York Times je ranije objavio da je vođa chat grupe za online igre u kojoj su fajlovi procurili posljednjih mjeseci imao isto ime

Džek Teikseira. Printscreen

H. J. I.

13.4.2023

FBI je uhapsio Džeka Teikseira (Jack Teixeira) u vezi sa curenjem povjerljivih dokumenata koji su objavljeni na internetu, saopštio je američki zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem. 

Podsjećamo, New York Times je ranije objavio da je vođa chat grupe za online igre u kojoj su fajlovi procurili posljednjih mjeseci imao isto ime.

List navodi da je on 21-godišnji pripadnik obavještajnog krila Zračne nacionalne garde Masačusetsa. Teikseira je nadgledao privatnu onlajn grupu pod nazivom "Thug Shaker Central", gdje se oko 20 do 30 ljudi, uglavnom mladića i tinejdžera, okupilo zbog zajedničke ljubavi prema oružju, rasističkim onlajn mimovima i video-igricama.

New York Times razgovarao sa četiri člana grupe

New York Times razgovarao je s četiri člana chat grupe Thug Shaker Central, od kojih je jedan rekao da poznaje osobu koja je otkrila najmanje tri godine, da ga je lično sreo i nazvao ga OG. Prijatelji su ga opisali kao starijeg od većine članova grupe, koji su bili u tinejdžerskim godinama, i da je neprikosnoveni vođa. Jedan od prijatelja rekao je da je OG imao pristup obavještajnim dokumentima preko njegovog posla.

Dok prijatelji igrači nisu htjeli identificirati vođu grupe po imenu, trag digitalnih dokaza koje je prikupio NYT vodi do Teikseire.

The Times je uspio povezati Teikseiru s drugim članovima grupe Thug Shaker Central putem njegovog profila za online igranje i drugih zapisa. Detalji interijera kuće iz djetinjstva Teikseire objavljeni na društvenim mrežama na porodičnim fotografijama, također se podudaraju s detaljima na marginama nekih od fotografija procurjelih tajnih dokumenata.

Prije nekoliko dana promijenio broj telefona

Majka Teikseire govoreći ispred svoje kuće u Masačusetsu u četvrtak, potvrdila je da je njen sin bio pripadnik Zračne nacionalne garde i rekla da je nedavno radio preko noći u bazi na Cape Codu. Prije nekoliko dana promijenio je broj telefona.

Članovi Thug Shaker Centrala koji su razgovarali s The Timesom rekli su da su dokumenti o kojima su razgovarali na internetu trebali biti isključivo informativni. Dok su se mnogi odnosili na rat u Ukrajini, članovi su rekli da nisu stali ni na jednu stranu u sukobu.

Dokumenti su, rekli su, tek počeli privlačiti širu pažnju kada je jedan od tinejdžera iz skupine uzeo nekoliko desetaka njih i postavio ih na javni internetski forum. Odatle su ih preuzeli kanali Telegram na ruskom jeziku, a zatim The New York Times, koji je prvi izvijestio o njima.

Osoba koja je procurila, rekli su, nije bila zviždač, a tajni dokumenti nikada nisu trebali napustiti njihov mali krug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.