RUSKA PARAVOJSKA

Šef Wagnera: Ostvarili smo ciljeve, vrijeme je za kraj specijalne vojne operacije

Rusija je odsjekla Azovsko more i velik dio Crnog mora, rekao je Prigožin

Jevgenij Prigožin. Printscreen

E. T.

15.4.2023

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke vojske Wagner rekao je da bi proglašenje završetka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i zadržavanje fokusa na područjima koja su okupirana bili idealni za tu zemlju.

- Za vlasti i za društvo u cjelini potrebno je staviti neku vrstu tačke na specijalnu vojnu operaciju. Idealna opcija je objaviti završetak specijalne vojne operacije i obavijestiti sve da je Rusija postigla rezultate koje je planirala, a mi smo ih u nekom smislu doista i postigli. Uništili smo ogroman broj vojnika Oružanih snaga Ukrajine i možemo sami sebe izvijestiti da je naš zadatak izvršen - rekao je Prigožin objavio je portal Ukrainska pravda.

Rekao je da je, teoretski, Rusija to već postigla uništavanjem velikog dijela aktivnog muškog stanovništva Ukrajine i zastrašivanjem drugog njegovog dijela koji je pobjegao u Evropu. 

- Rusija je odsjekla Azovsko more i velik dio Crnog mora, zauzela velik dio teritorija Ukrajine i stvorila kopneni koridor do Krima - rekao je Prigožin.

Na kraju dodaje i da je protiv bilo kakavih pregovora s Ukrajinom.

U svojoj novoj analizi Institut za rat (ISW) tvrdi da Prigožin trenutno izjavama priprema teren za slučaj uspjeha ukrajinske protuofanzive. Njegova je press-služba jučer također objavila esej u kojem navodi da se bez obzira na sve Rusi trebaju nastaviti boriti.

U eseju tvrdi kako je vjerojatnije da će predstojeća ukrajinska protuofenziva uspjeti nego propasti. Također je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora s Ukrajinom koji bi uključivali nagodbu i Rusiju lišili područja koja je do sada osvojila.

Prigožin je također izjavio da će svaki scenarij u kojem se Rusija suoči s porazom rezultirati valom "radikalnih nacionalnih osjećaja" u Rusiji, koji će poslužiti kao katalizator za oživljeni ruski patriotizam.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.