U MANJE OD POLA GODINE

Šef diplomatije zabrinut: Iznenada preminulo troje čeških diplomata

Ne zaboravite da svaki posao, pa tako i naš, ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i zdrave granice, navodi se u pismu

Jan Lipavskji: Vidno zabrinut. VOA

A. O.

17.4.2023

Troje čeških diplomata preminulo je iznenada u manje od pola godine.

Prošlog mjeseca iznenada je u 50. godini umrla zamjenica češkog ambasadora u Izraelu Monika Studena (Studená). U februaru je u 46. godini preminuo ambasador u Poljskoj i bivši stalni predstavnik Češke u Evropskoj uniji Jakub Dur (Dürr).

Lani u novembru iznenada je preminula u dobi od 55 godina češka ambasadorica u Švicarskoj i Lihtenštajnu Kateirna Fialkova (Kateřina Fialková).

Upućeno pismo

Zabrinulo je to češkog ministra vanjskih poslova Jana Lipavskja (Lipavskýja), koji je uputio pismo osoblju Ministarstva vanjskih poslova.

U pismu, koje je na uvid dobio POLITICO, ministar od zaposlenika traži da pronađu bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života.

- Ne zaboravite da svaki posao, pa tako i naš, ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i zdrave granice - navodi se u pismu kojim ministar zaposlene upozorava da ne podcjenjuju važnost brige o vlastitom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Smrt troje diplomata, koji su umrli prirodnom smrću, "pokazuje da položaj diplomata uključuje rad u izuzetno teškim uslovima i često u izolaciji od porodice".

Ograničena mobilnost 

- Naši kolege ovu dužnost obavljaju čak i u ratnim zonama uz stroge mjere sigurnosti te uz ograničenu mobilnost. Diplomati su izloženi ne samo velikom pritisku u svom profesionalnom i privatnom životu već i često teškim klimatskim uslovima - istaknuo je ministar.

Lipavski je rekao da je Ministarstvo spremno na promjene kako bi pomoglo diplomatima da se nose s pritiscima svog posla.

Mjere o kojima se raspravlja uključuju povećanje opsega psiholoških usluga za diplomate i njihove porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.