OPTUŽENI ZA ZAVJERU

FBI uhapsio agente: Postoji sumnja da rade za Kinu

Federalni tužioci su optužili i desetine drugih da rade na ušutkivanju i uznemiravanju disidenata u SAD

FBI: Uhapsio dva agenta zbog sumnje da rade za Kinu. AP

N. H.

17.4.2023

FBI je uhapsio dva navodna kineska agenta, a federalni tužioci su optužili desetine drugih da rade na ušutkivanju i uznemiravanju disidenata u SAD, od kojih su neki čak upravljali "neprijavljenom policijskom stanicom" u Nju jorku.

Uhapšeni agenti

Lu Đianvang (Jianwang) i Čen Đinping (Chen Jinping) su navodno upravljali policijskom stanicom u kineskoj četvrti Njujorka.

Obojica su državljani SAD i optuženi su za zavjeru da djeluju kao agenti kineske vlade i ometaju pravdu.

- Očekuje se da će se uskoro pojaviti pred saveznim sudom u Njujorku - rekao je Džon Marzuli, glasnogovornik američkog tužioca u istočnom okrugu Njujorka.

Optužbe protiv 34 službenika iz Kine 

Portparol je dodao da je policijska stanica je zatvorena otkako je prošle jeseni na toj lokaciji izvršen nalog za pretres.

Ministarstvo pravde također je objavilo optužbe protiv 34 službenika nacionalne policije Narodne Republike Kine zbog uznemiravanja kineskih državljana u SAD koji su kritični prema kineskoj vladi.

Vjeruje se da svih 34 žive u Kini i da su na slobodi, prema Ministarstvu pravde. Policajci su bili dio napora kineske vlade nazvane "Radna grupa za specijalne projekte 912" da utječe na globalnu percepciju Narodne Republike Kine ili NR Kine.

Koristili društvene mreže za propagandu

Ministarstvo pravde je saopćilo da su agenti navodno koristili društvene mreže da objavljuju pozitivne objave o NRK-u i da napadnu svoje "opažene protivnike", uključujući SAD i kineske prodemokratske aktiviste širom svijeta, piše CNN.

Kako je ministarstvo dalje navelo, agenti su također objavili videosnimke i članke usmjerene na kineske zagovornike demokratije u SAD, od kojih su neki uključivali eksplicitne prijetnje smrću. Osim toga, agenti su navodno koristili prijetnje da zastraše ljude kako bi preskočili prodemokratske proteste u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.