ISTRAŽIVANJA

Nevjerovatno otkriće naučnika: Veliki pacifički otok smeća dom 484 morska beskičmenjaka

Ogromna nakupina otpada otkrivena je 1997. godine, a obuhvata brzorastuću površinu veću od 600.000 kvadratnih kilometara

Pluta po okeanu između Kalifornije i Havaja. THE OCEAN CLEANUP

Z. K.

19.4.2023

Naučnici su na plastičnom otpadu Velikog pacifičkog otoka smeća (Great Pacific Garbage Patch, GPGB) pronašli uznapredovane zajednice obalnih stvorenja, uključujući sićušne rakove i meduze koji sada žive hiljadama kilometara od svog izvornog staništa. 

Nove vrste

Veliko pacifički otok smeća je ogromna nakupina otpada koja pluta po okeanu između Kalifornije i Havaja. Otkriveno je 1997. godine, a obuhvata brzorastuću površinu veću od 600.000 kvadratnih kilometara.

Stručnjaci su u novom istraživanju otkrili da je na desetke vrsta obalnih beskičmenjaka uspjelo preživjeti i razmnožavati se na plastičnom smeću koje godinama pluta u okeanu.

Navode da ovo otkriće ukazuje na to da onečišćenje plastikom može omogućiti stvaranje novih plutajućih ekosistema vrsta koje inače ne mogu preživjeti na otvorenom okeanu.

Za razliku od organskog materijala koji se razgrađuje u roku od nekoliko mjeseci ili najviše nekoliko godina, plastika može plutati okeanima mnogo duže, što omogućuje nekim vrstama da se razmnožavaju na otvorenom moru.

Analiza plastike

- Iznenadili smo se kada smo vidjeli koliko tamo ima obalnih vrsta. Pronašli smo ih na 70 posto lokacija otpada - rekla je stručnjakinja za ekosisteme Linzej Haram (Linsey) s Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu.

Haram i njene kolege su između novembra 2018. i januara 2021. godine analizirali 105 komada plastike iz Velikog pacifičkog otoka smeća i otkrili 484 morska beskičmenjaka, od kojih se 80 posto obično nalazi u obalnim staništima.  

Najveća nakupina

Nije poznato jesu li, naprimjer, završili u ovoj nakupini smeća tako što su se pričvrstili za plastiku na obali koja je kasnije dospjela u okean ili su uspjeli kolonizirati nove komade otpada nakon što su se oni već našli na otvorenom moru. Veliki pacifički otok smeća je najveća nakupina okeanske plastike na svijetu. 

Inicijativa za čišćenje okeana procjenjuje da se ondje nalazi oko 1,8 triliona komada plastike koji zajedno teže oko 80.000 tona.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.