GRAĐANI UGROŽENI

Više od 40 miliona Amerikanaca izloženo ekstremnim vremenskim uslovima

Istok je izložen opasnošću od poplava, na zapadu će i dalje biti crvena upozorenja

Tornado na Floridi. Screenshot

D. H.

20.4.2023

Oko 40 miliona Amerikanaca od danas je u opasnosti od lošeg vremena, kažu prognostičari, koji već drugi dan zaredom u centralnom dijelu SAD strahuju od tornada i oluja.

Regija Plains je bila žarište ekstremnih vremenskih prilika tokom cijele sedmice; alarmi za tornado su emitovani širom regije tokom dana, a u srijedu navečer jaka oluja je izazvala tornada u centralnoj Oklahomi, što je dovelo do nekoliko povreda i najmanje dva smrtna slučaja, prenosi USA Today.

Za neke u centralnom dijelu SAD gdje nije upaljen alarm za moguću opasnost od tornada, ali i dalje postoji rizik od poplava, požara koji se brzo razvijaju i čak jakog snijega.

S druge strane, stanovnici na istoku i jugu SAD trebali bi uživati ​​u neuobičajeno toplim temperaturama.

Dakle, istok je izložen opasnošću od poplava, na zapadu će i dalje biti crvena upozorenja, a na sjeveru je moguće da će se nastaviti padavine.

Mogućnost jakih grmljavina, koje mogu uključivati ​​grad, pljuskove i tornada, protezat će se od južnog Visokonsina do centralnog Teksasa.

Upozorenja crvenom zastavom - što predstavlja alarm za visoke temperature - izdata su u četvrtak ujutro u devet saveznih država, uključujući područje zemlje koje nije obično izloženo riziku od požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.