NA DANAŠNJI DAN

Preminuo Vilijam Šekspir, najslavniji i najizvođeniji svjetski dramatičar

Drama "Romeo i Julija" i danas se izvodi u mnogim pozorištima širom svijeta kao neprevaziđeni klasik

Vilijam Šekspir. poezijanoci.com

Indira Pindžo

23.4.2023

Na današnji dan 1616. godine preminuo je Vilijam Šekspir (William Shakespeare), engleski književnik, pozorišni glumac i reditelj, najveći pisac engleskog jezika i najslavniji i najizvođeniji svjetski dramatičar. Kako je kršten 26. aprila 1564. godine, pretpostavlja se da je i rođen na današnji datum, odnosno 23. aprila 1564. godine.

Šekspir je bio plodan pisac, pretpostavlja se da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Djela su mu prevedena na više desetaka svjetskih jezika.

„Romeo i Julija“

U periodu ranog stvaralaštva, kada je pisao uglavnom komedije i historijske drame, odnosno drame sa sadržajima iz engleske i antičke prošlosti, napisao je i pozorišnoj publici naomiljeniju dramu "Romeo i Julija", koja se i danas izvodi u mnogim pozorištima širom svijeta kao neprevaziđeni klasik.

Osim „Romea i Julije“, čuvene Šekspirove drame, koje se i danas izvode na pozorišnim daskama, jesu i „Hamlet“, „Othelo“, „Kralj Lir“, „Magbet“, „Bogojavljenska noć“, „ Ukroćena goropad“, „ Mletački trgovac“, „ San ljetne noći“, „ Mnogo vike ni oko čega“, „Kako vam drago“, „ Kralj Henri VI“, „Kralj Lir“...

Uz dramski opus, Shakespeare je i autor spjevova te možda najboljih ljubavnih pjesama u engleskoj i svjetskoj književnosti.

Maks Plank. elementarium.cpn.rs

Osnivač kvantne teorije u fizici

Godine 1858., 23. aprila, rođen je njemački fizičar Maks Plank (Max Planck), osnivač kvantne teorije, za koju je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1918. godine, čovjek koji je izveo revoluciju u oblasti fizike.

Plank je već sa 16 godina odlučio da se bavi fizikom, iako je ujedno volio muziku, izvanredno svirao klavir i orgulje, te komponovao.

Na današnjem Humbolt univerzitetu u Berlinu, na kome je predavao skoro 40 godina, Plank je radio s mnogim nobelovcima, od kojih je najpoznatiji bio Albert Ajnštajn (Einstein).

Maks Plank postavio je temelje najmodernijih grana fizike. Da nije otkrio kvantove, ne bi bilo tranzistora, lasera ni kompjutera.

Ivo Lola Ribar. lupiga.com

Revolucionarni studentski vođa

Ivo Lola Ribar, revolucionarni studentski vođa, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije, rođen je na današnji dan 1916. godine u Zagrebu.

Stariji je sin političara Ivana Ribara. Kao član Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije i Vrhovnog štaba učestvovao je u organiziranju partizanskoga pokreta.

Bio je jedan od najbližih saradnika Josipa Broza, te je u oktobru 1943. godine, nakon što je bio oslobođen dužnosti sekretara SKOJ-a, određen za šefa prve partizanske vojne misije u Štabu savezničke komande za Srednji istok u Kairu, ali je poginuo prilikom napada njemačkog aviona na partizanski avion, na uzletištu, uoči polijetanja za Kairo.

Osim toga, Lola je bio i organizator omladinskih akcija i studentskih štrajkova, pokretač i urednik omladinskih listova i novina ("Student", "Mladost"), saradnik stranačkih organa ("Proleter"), pisac letaka, proglasa…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.