PUTINU SE NEĆE SVIDJETI

Najrazvijenije zemlje svijeta pripremaju možda najveći udarac Rusiji do sada

Zemlje G7 već su obustavile izvoz u Rusiji širokog spektra artikala, uključujući proizvode koji se mogu koristiti u vojne svrhe i luksuznu robu

Vladimir Putin. Twitter

H. J. I.

21.4.2023

Članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, u okviru proširenja antiruskih sankcija, razmatraju skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju, objavila je agencija Kjodo, pozivajući se na izvor iz japanske vlade. 

Proširenje trgovinskog embarga

Zemlje G7 već su obustavile izvoz u Rusiji širokog spektra artikala, uključujući proizvode koji se mogu koristiti u vojne svrhe i luksuznu robu.

Međutim, najnoviji plan mogao da proširi trgovinski embargo na polovne automobile, gume, kozmetičke artikle i odjeću, rekao je izvor agencije.

Naredni samit G7 bit će održan u japanskom gradu Hirošima od 19. do 21. maja.

Japan ne želi da komentariše odluku

Agencija "Bloomber" je u četvrtak također izvijestila da Sjedinjene Države i ostali saveznici Ukrajine razmatraju "potpunu zabranu većine izvoza u Rusiju".

Upitan o Bloombergovom izvještaju, glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je da je vlada svjesna toga, ali se suzdržao od komentara o razmjeni mišljenja među zemljama G7 i ostalim nacijama koje slično razmišljaju o mogućim daljim sankcijama Rusiji.

- Ono što je važno za okončanje ruske agresije što je prije moguće jeste da G7 ostane ujedinjen za oštre sankcije Rusiji i snažnu podršku Ukrajini - rekao je na brifingu za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.