STRAH OD KINE

Australija kupuje dalekometne projektile

Upozorava se da zemlju više ne može zaštititi njena geografska izolacija u "dobu projektila"

Australija će ubrzati napore za kupovinu projektila većeg dometa. Printscreen

H. J. I.

24.4.2023

Australija će ubrzati napore za kupovinu projektila većeg dometa kako bi se suprotstavila sve većoj prijetnji iz Kine, navodi se u velikom pregledu odbrane.

Upozorava se da zemlju više ne može zaštititi njena geografska izolacija u "dobu projektila".

Najveći remont odbrane Australije

Vlada će potrošiti oko 19 milijardi australskih dolara (12 milijardi američkih dolara) za nabavku. Izvještaj od 110 stranica opisuje se kao najveći remont australske odbrane od Drugog svjetskog rata.

Premijer Entoni Albanese (Anthony) rekao je da je dugoočekivani Odbrambeni strateški pregled (DSR) "najznačajniji posao koji je obavljen od Drugog svjetskog rata” te da se izazovi nacionalnoj sigurnosti uvijek razvijaju.

Rastuće vojne napetosti

Revizija dolazi usred rastućih vojnih napetosti u regiji zbog stava Kine prema Tajvanu, za koji je obećala da će ga zauzeti silom ako bude potrebno. Kineska mornarica također je uspostavila veliku prisutnost u Južnom kineskom moru, tvrdeći da su njegovi dijelovi njen vlastiti teritorij, suprotno međunarodnom pravu.

- Kinesko vojno jačanje sada je najveće i najambicioznije od bilo koje zemlje od kraja Drugog svjetskog rata. Ovo jačanje događa se bez transparentnosti ili uvjeravanja indo-pacifičke regije u strateške namjere Kine - kaže se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.