NA DANAŠNJI DAN

Prije 292 godine umro Danijel Defo, autor „Robinsona Crusoa“

Bio je pionir mnogih stvari - začetnik je ekonomskog novinarstva i otac modernog novinarstva

Danijel Defo. wikipedia.org

Indira Pindžo

24.4.2023

Autor najpoznatijeg brodolomca i jedan od najznačajnijih pisaca 18. vijeka, engleski književnik Danijel Defo (Daniel Defoe) umro je na današnji dan 1731. godine. Prema mišljenju mnogih historičara književnosti, Defo je osnivač engleskog modernog romana, a njegov najpoznatiji roman "Robinson Cruso" je prvi roman napisan na engleskom jeziku. Do tada su pisane poeme, pjesme u stihu, ali ne i ovakva priča koja teče, iz poglavlja u poglavlje.

Ideju o brodolomcu Robinsonu dobio je kad je čuo što se dogodilo Aleksandru Selkirku (Alexander Selcraig), škotskom moreplovcu, koji je preživio brodolom i četiri je godine živio na otocima Juana Fernandeza. Otok na kojem je Selkirk živio zvao se Más a Tierra (Bliže kopnu), ali su ga 1966. preimenovali u Otok Robinsona Crusoa.

Otac modernog novinarstva

Defo je napisao više od 500 knjiga, 2000 kratkih eseja i pamfleta te mnogo dnevnika. Pisao je o politici, kriminalu i zločinima, religiji, braku, psihologiji i nadnaravnom. Bio je pionir mnogih stvari - začetnik je ekonomskog novinarstva i otac modernog novinarstva.

Velika oluja u noći između 26. i 27. novembra 1703. poharala je engleske gradove London i Bristol, iščupala milione drveća i ubila više od 8000 ljudi. Defo je opisao taj događaj u romanu "Oluja", koji je, ustvari, kombinacija romana i dokumenta, a sadrži i svjedočanstva očevidaca, te se smatra prvim primjerom modernog novinarstva.

Pokrenuo je i svoj časopis "The Review" u kojem je 10 godina gotovo sam objavljivao članke, tekstove, priče, političke osvrte, sve do 1713., kada je časopis ugašen. 

Trojanski konj. studentski.hr

Pad Troje

Tradicionalni datum pada Troje i završetka Trojanskog rata je 24. april 1184. pr. n. e. Prema grčkome mitu, Trojanski rat je vođen između Grka i Trojanaca pod zidinama Troje. Povod ratu, prema legendi, bila je otmica najljepše žene na svijetu Helene, supruge spartanskoga kralja Menelaja, brata grčkog komandanta Agamemnona. Otmicu je izvršio Paris, sin trojanskog kralja Prijama.

Glavni grčki junaci bili su Ahilej, Patroklo, Diomed, Nestor, Odisej i dva Ajanta, a trojanski – Hektor, Paris, Eneja, Memnon i amazonka Pentezileja. Prema Homerovom epu „Ilijada“, nakon deset godina opsade Grci su osvojili Troju varkom: glumeći da napuštaju opsadu, ostavili su pred Trojom velikog drvenog konja u kojem su bili skriveni ratnici. Trojanci su uvukli konja u grad, te omogućili grčkim vojnicima njegovo osvajanje. 

Ričard Holbruk. Avaz

Rođen arhitekt Dejtonskog sporazuma

Godine 1941., na današnji dan, u Njujorku je rođen Ričard Holbruk (Richard Holbrooke), američki diplomata, pisac, editor i bankar.

Holbruk je dao nemjerljiv doprinos u postizanju mirovnog rješenja i zaustavljanju rata u Bosni i Hercegovini, učestvujući u kreiranju i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za doprinos u realizaciji Dejtonskog sporazuma i uspostavi mira u Bosni i Hercegovini Ričardu Holbruku je 2000. godine dodijeljena „Povelja Univerziteta u Sarajevu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.