NA DANAŠNJI DAN

Prvi put, 1970., proslavljen Dan planete Zemlje

Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta

Dan planete Zemlje. zzjzfbih.ba

Indira Pindžo

22.4.2023

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine s ciljem podizanja svijesti o problemima u vezi s globalnim onečišćenjem okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

U januaru 1970., američki senator i ekološki aktivist Gejlord Nelson (Gaylord) odlučio je da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila, a službeno se taj dan obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o okolišu i razvoju u Rio de Žaneiru usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Danas se Dan planete Zemlje obilježava u 190 zemalja svijeta.

Španska kraljica Izabela. wikipedia.org

Protjerala Maure s Pirinejskog poluotoka

Na današnji dan 1451. godine rođena je Isabella I Kastilijska (Isabel I de Castilla), španska kraljica koja je sa suprugom Ferdinandom II od Aragona predvodila Rekonkvistu u borbi protiv Maura, koje je protjerala s Pirinejskog poluotoka 1492. godine.

Izabelin brak s Ferdinandom 1469. godine stvorio je temelj za de facto ujedinjenje svih krajeva Španije. Reforme ovog kraljevskog bračnog para utjecale su na susjedne zemlje, kao i čitavu Evropu. Španija je tada postala najveća sila Evrope, ali i svijeta. Oboje su dobili titulu "katolika" od tadašnjeg pape Aleksandra VI, te su 1974. godine priznati kao Božije sluge od Svete Stolice.

Izabela i Ferdinand su također poznati po pokroviteljstvu i finansiranju putovanja Kristofora Kolumba (Cristoforo Colombo), 1492. godine, koje je dovelo do otkrića Novog svijeta, odnosno Američkog kontinenta. 

Imanuel Kant. wikipedia.org

Predvidio postojanje planete Uran

Jedan od najvećih njemačkih, ali i svetskih filozofa, Imanuel Kant (Immanuel), rođen je 22. aprila 1724. godine. Najpoznatiji je po tvrdnji da znanje stičemo i iskustvom i razumijevanjem.

Kant je imao velik utjecaj na romantičke i idealističke filozofe devetnaestog vijeka, a njegov rad bio je polazna tačka za također čuvenog filozofa Fridriha (Friedrich) Hegela.

Svoju poznatu teoriju o nastanku svemira Kant je iznio u djelu „Opća historija prirode i teorija neba“. U ovom djelu Kant je  predvidio postojanje planete Uran, koja je kasnije, 1881. godine, i otkrivena.

Najpoznatije Kantovo djelo je knjiga “Kritika čistog uma”, objavljeno 1781. godine. Svoj način razmišljanja Kant je nazivao kritikom, a ne filozofijom. Rekao je da je kritika priprema za uspostavu prave filozofije. Za tu uspostavu ljudi bi trebali znati šta ljudski razum može i koja su mu ograničenja. 

Migel de Servantes. dobraknjiga.rs

Autor “Don Kihota”

Godine 1616., na današnji dan, u Madridu je preminuo Migel de Servantes (Miguel de Cervantes), jedan od najistaknutijih pisaca u španskoj književnosti.

Pisao je pjesme, novele i romane, a napoznatije djelo mu je roman “Don Kihot”, jedno od najvećih svetskih remek-djela, čiji je prvi dio objavljen 1605. godine.

Najpoznatija scena iz ovog romana je Don Kihotova borba s vjetrenjačama. Ovo djelo je bilo jedno od najprodavanijih djela i prevedeno je na više od šezdeset jezika. Drugi dio romana objavljen je 1615. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.