NJUJORK

Lavrov se sastao sa Guterešom: UN da se striktno pridržava principa nepristrasnosti

U fokusu razgovora bila je situacija u Ukrajini

Sergej Lavrov i Antonio Gutereš. Printscreen

H. J. I.

25.4.2023

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom (Guterres) u Njujorku, pozvao je rukovodstvo svjetske organizacije da se striktno pridržava principa nepristrasnosti, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo da je u fokusu razgovora bila situacija u Ukrajini.

Lavrov kritikovao ponašanje zapadnih država

Lavrov je još jednom detaljno opisao razloge tekuće krize, napredak i ciljeve "ruske specijalne vojne operacije" u Ukrajini, usmjerene na otklanjanje "prijetnji nacionalnoj bezbjednosti Rusije".

Šef ruske diplomatije kritikovao je ponašanje zapadnih država koje koriste platformu UN za promovisanje politizovanih antiruskih inicijativa koje mogu, kako je rekao, samo da produže tekuću krizu, navodi se u saopštenju.

Izvoz ruskog žita

Lavrov je istakao da nije bilo napretka u sprovođenju dijela sporazuma o izvozu ruskog žita.

Lavrov je napomenuo da se ukrajinsko žito izvozi preko crnomorskih luka na osnovu sporazuma iz Istanbula, koji je potpisan u julu prošle godine, ali da se sporazum o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, koji je tada također potpisan, ne sprovodi, saopštilo je rusko ministarstvo u ponedeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.