KINA ŽELI POSREDOVATI

Objavljeni detalji razgovora Si Đinpinga i Volodimira Zelenskog

Pregovori su jedini održivi izlaz, smatra Si

Si Đinping i Volodimir Zelenski. AP Photo, File

S. S.

26.4.2023

Kineski lider Si Đinping apelovao je na početak pregovora između Rusije i Ukrajine u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, upozoravajući da „nema pobjednika u nuklearnom ratu“, prenijeli su državni mediji u Kini nakon dugoočekivanog razgovora, tokom kojeg je kineski predsjednik istakao da želi da djeluje kao mirovni posrednik.

Sijeva vlada će poslati „specijalnog predstavnika“ u Ukrajinu na razgovore o mogućem „političkom rješenju - navodi se u vladinom saopćenju koje je prenela državna TV. Kina je pokušala da djeluje neutralno u ratu, ali je odbila da kritikuje invaziju Moskve na Ukrajinu, prenosi AP.

Si i ruski predsjednik Vladimir Putin izdali su zajedničku izjavu prije invazije u februaru 2020. u kojoj su rekli da njihove vlade imaju „prijateljstvo bez granica“.

Sijeva vlada je u februaru objavila mirovni prijedlog i pozvala na prekid vatre i razgovore.

- Pregovori su jedini održivi izlaz - navela je državna televizija u izvještaju o Sijevim komentarima Zelenskom.

- U nuklearnom ratu nema pobjednika. Sve zainteresovane strane treba da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju sa nuklearnim pitanjem i da istinski sagledaju budućnost i sudbinu sebe i čovječanstva u cjelini i rade zajedno na upravljanju krizom - navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.