NA DANAŠNJI DAN

Džordž Vašington postao prvi predsjednik SAD

Jedini jednoglasno izabrani predsjednik u američkoj historiji

Džordž Vašington. wikipedia.org

Indira Pindžo

30.4.2023

Na današnji dan, 1789. godine, Džordž Vašington (George Washington) položio je svečanu zakletvu i tako postao prvi predsjednik SAD, tada nove države na sjevernoameričkom kontinentu.

Kada je izbila Američka revolucija protiv britanskih snaga, Vašington je izabran za vrhovnog komandanta Kontinentalne vojske, 1775. godine. Pariskim mirom, 1783. godine, Britanija je priznala Americi nezavisnost, poslije čega je Vašington raspustio vojsku i podnio ostavku.

Otac svoje zemlje

U ljeto 1787. godine, u Filadelfiji, izabran je za predsjedavajućeg Ustavotvorne skupštine na kojoj je donesen Ustav Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj događaj se smatra jednim od najznačajnijih u američkoj historiji.

Prvi izbori za predsjednika SAD organizirani su 1789. godine, a kolegij izbornika je jednoglasno izabrao Džordža Vašingtona, koji je i jedini jednoglasno izabrani predsjednik u historiji SAD. Riječi koje je dodao nakon zakletve: „Tako mi Bog pomogao“ i poljubio Bibliju ponavljali su svi američki predsjednici do danas.

Vašington je izbran za predsjednika i u narednom mandatu, 1792., a treći mandat je odbio i povukao se 1797. godine. Otac svoje zemlje, kako ga Amerikanci nazivaju, umro je 1799. u 67. godini. 

Adolf Hitler i Eva Braun. wikipedia.org

Ubio se Hitler

Godine 1945., 30. aprila, zloglasni njemački fašistički vođa Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu.

Hitler je bio vođa Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke, poznate pod nazivom Nacistička stranka, te apsolutni diktator Njemačke od 1934. do 1945. Zahtijevao je da ga svi oslovljavaju poglavarom države, odnosno Firerom, njegova puna titula bila je Führer und Reichskanzler. Bio je nalogodavac i osmislitelj ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Želio je uspostaviti Novi svjetski poredak s njemačkom prevlašću u Evropi. Prvo je napao Poljsku, 1939. godine. a zauzvrat su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska objavile rat Njemačkoj, što je dovelo do početka Drugog svjetskog rata.

Eduard Mane. manet.org

„Doručak na travi“ nadživio umjetnika

Francuski slikar Eduard Mane (Edouard Manet) umro je u Parizu, na današnji dan 1883. godine. Bio je realist i impresionist, jedan od začetnika moderne likovne umjetnosti. Njegov slikarski opus je bio veoma bogat, pa su iza njega ostali brojni akvareli i pasteli, te 420 ulja na platnu.

Proslavio se slikama „Olimpija“ i „Doručak na travi“, koje su nakon prvog izlaganja u javnosti početkom druge polovine 19. vijeka izazvale kulturni skandal, jer „Doručak na travi“ prikazuje piknik u šumi s nagom ženskom figurom u sjedećem položaju u društvu dvojice obučenih muškaraca.

Legija časti

Uprkos kritikama, Manea mladi umjetnici proglašavaju vođom, a na kraju mu i službeni Salon, 1864. godine, priznaje dvije slike, te 1865. godine izlaže „Olimpiju“, portret nage žene zasnovan na Ticianovom (Tizian) prikazu Venere.

Ova slika ponovo je izazvala veliku pažnju i protest akademskih krugova zbog takozvanog „neortodoksnog realizma“.

Godinu prije smrti Ministarstvo za primijenjenu umjetnost Francuske dodijelilo mu je Orden legije časti.

Serđo Leone. wikipedia.org

Umro autor špageti-vesterna

Serđo Leone (Sergio), italijanski filmski režiser, scenarist i producent, umro je 30. aprila 1989. u Rimu od posljedica srčanog udara. Najpoznatiji je po svojim špageti-vesternima i prepoznatljivom stilu koji podrazumijeva izmjenu ekstremno krupnih planova s ekstremno udaljenim scenama, kao što se može vidjeti u uvodnoj sceni njegovog filma „Dobar, loš, zao“.

Leoneov režiserski debi bio je film „Kolos s Rodosa“, a film „Za šaku dolara“ iz 1964., bio je prvi u nizu filmova poznatih kao špageti-vesterni. Film je postao poznat i po pojavi Klinta Istvuda (Clint Eastwood) u glavnoj ulozi.

Bilo jednom na Divljem zapadu

Serđova dva sljedeća filma – „Za dolar više“ (1965.) i „Dobar, loš, zao“ (1966.) - kompletirala su ono što će postati poznato kao "dolarska trilogija", a svaki film bio je finansijski isplativiji i tehnički dotjeraniji od prethodnog.

Nakon uspjeha ove trilogije, 1967. godine, Leone je pozvan u SAD da režira film „Bilo jednom na Divljem zapadu“ za studio „Paramount“, kojeg su filmski kritičari proglasili remek-djelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.