KONFLIKT

Nastavljaju se sukobi u Sudanu uprkos primirju

Još jednom smo se probudili uz zvukove borbenih aviona i protuzračnog oružja, rekao je svjedok

Novi konflikt u Sudanu. Ap

FENA

29.4.2023

Ratni avioni vršili su napade u Kartumu, dok su žestoke borbe između sudanske vojske i paravojnih jedinica ušle u treću sedmicu, uprkos obnovljenom primirju.

Sudan je upao u haos i bezakonje otkako su 15. aprila izbile borbe između snaga lojalnih vojnom komandantu Abdelu Fatahu al-Burhanu i njegove desne ruke Mohameda Hamdana Dagloa, koji komanduje paravojnim snagama za brzu podršku (RSF).

Burhan i Daglo su se složili na višestruka primirja od početka sukoba, ali nijedno nije efektivno stupilo na snagu, a svaka strana okrivljuje drugu za kršenje, prenosi France 24.

Najnoviji trodnevni prekid vatre dogovoren je u četvrtak nakon posredovanja Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije, Afričke unije i Ujedinjenih naroda u cilju osiguravanja trajnijeg primirja.

- Još jednom smo se probudili uz zvukove borbenih aviona i protuzračnog oružja koji su pucali po cijelom našem susjedstvu - rekao je svjedok u južnom Kartumu za AFP.

Stanovnici širom Kartuma, domu za pet miliona ljudi, uglavnom su se sklonili kod kuće uprkos tome što su se zalihe hrane i vode smanjile na opasno niske nivoe i zbog prekida snabdijevanja električnom energijom.

Neki su uspjeli da se iskradu samo tokom kratkih zatišja u borbi da kupe očajnički potrebne zalihe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.