BUDIMPEŠTA

Papa Franjo poručio Mađarima da ne zatvaraju vrata strancima i migrantima

Po različitim procjenama, na trgu i oko zgrade parlamenta u glavnom gradu Mađarske okupilo se između 50.000 i 80.000 ljudi

Papa Franjo. Fena

FENA

30.4.2023

Papa Franjo predvodio je danas u Budimpešti veliku misu na otvorenom, u kojoj je pozvao Mađare da ne zatvaraju vrata migrantima i onima koji su ''stranci ili drugačiji od nas'', kao odgovor na antimigrantsku politiku nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi AFP.

Rastući nacionalizam u Evropi

Po različitim procjenama, na trgu i oko zgrade parlamenta u glavnom gradu Mađarske okupilo se između 50.000 i 80.000 ljudi kako bi vidjeli Papu posljednjeg dana njegove posjete Mađarskoj.

Papa Franjo je ponovno govorio o temi koju je otvorio prvog dana posjete u petak, kada je upozorio na opasnost od rastućeg nacionalizma u Evropi, ali ju je stavio u kontekst evanđelja objasnivši kako su zatvorena vrata u suprotnosti s Isusovim učenjem.

Mađarski populistički premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao misi, sebe vidi kao zaštitnika kršćanskih vrijednosti.

Rekao je da neće dopustiti da se Mađarska pretvori u ''zemlju migranata'', kao što su, kako tvrdi, postale druge evropske zemlje, te su sada neprepoznatljive autohtonom stanovništvu.

"Migranti koji bježe od siromaštva trebaju biti dobrodošli"

U svojoj propovijedi, 86-godišnji papa Franjo rekao je da ako Mađari žele slijediti Isusa, moraju izbjegavati "zatvorena vrata našeg individualizma u društvu sve veće izolacije; zatvorena vrata naše ravnodušnosti prema neprivilegiranima i onima koji pate; vrata koja zatvaramo prema onima koji su stranci ili drugačiji od nas, prema migrantima ili siromašnima".

Papa Franjo vjeruje da migranti koji bježe od siromaštva trebaju biti dobrodošli i integrirani u društvo jer mogu kulturno obogatiti zemlje domaćine i povećati evropsko stanovništvo koje se smanjuje.

On smatra da bi migrante, iako uvažava da države imaju pravo štititi svoje granice, trebalo rasporediti po cijeloj Evropskoj uniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.