PRIJETI MU ZATVOR

Preduzetnik bh. porijekla pred američkim sudom zbog milionske prevare

Avdićeva kompanija "Stryker Logistics" je od poslova sa "Constelliumom" naplatila je čak 14 miliona dolara

I Avdić i Buris su se izjasnili krivim po toj jednoj tački optužnice. Printscreen

H. J. I.

30.4.2023

Američki federalni sud sutra bi trebao da donese presudu u slučaju Fejzuleha Avdića (32), vlasnika špediterske kompanije koji se tereti za tešku poslovnu prevaru, koja je trajala godinama. 

Naime, Avdić, porijeklom iz BiH, je zajedno sa Bridžet Buris (49) optužen da je Burisovoj plaćao kako bi ona pogodavala pri izboru njegove kompanije za poslove kompanije “Constellium”, u kojoj je radila.

Izjasnili se krivim

I Avdić i Buris su se izjasnili krivim po toj jednoj tački optužnice, koja ih terete za poslovnu prevaru. Inače, kako prenose američki mediji, optužnica protiv njih dvoje podignuta je još 2021. godine, a oni su se nakon nekog vremena izjasnili o krivici.

Inače, Avdić je vlasnik kompanije "Stryker Logistics", koja je pružala usluge proizvođaču aluminijuma “Constellium”, za koji je Buris radila.

Federalni istražioci tvrde da je riječ o prevari tj. poslovnoj šemi u kojoj su se oboje nezakonito obogatili. Navodno, njihova poslovna saradnja trajala je od novembra, 2017. godine do oktobra 2019. godine. Na samom početku saradnje Avdić je Buris ponudio 200 dolara za svaki posao koji "Constelliun" dodijeli njegovoj kompaniji. Ona je, inače, bila na takvom radnom mjestu da je imala uvid u tendersku dokumentaciju kao i to koja špediterska kompanija je dala najbolju ponudu. Međutim, nakon dogovora sa Avdićem, ona je zanemarivala sve te ponude.

Prijeti mu 27 mjeseci zatvora

Sve u svemu, prema navodima optužnice Buris je od Avdića primila ukupno 750.800 dolara, a Avdićeva kompanija “Stryker Logistics” od poslova sa "Constelliumom" naplatila je čak 14 miliona dolara. Štaviše, saradnja je bila toliko bliska da je Buris Avdiću čak i otkrivala koliku je ponudu dala koja kompanija.

Federalni tužioci su za Avdića zatražili kaznu od 27 mjeseci zatvora, dok se za Buris ne navodi kolika je kazna zatražena. Sve bi trebalo biti poznato sutra kada bi sud trebao da donese presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.