POTPREDSJEDNICA ODBORA

Zovko učestvuje u promatračkoj misiji EU-a za izbore u Paragvaju

Cilj promatračke misije je nepristrano i detaljno sagledati sve dijelove izbornog procesa

Željana Zovko. Fena

A. O.

1.5.2023

Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, upravo u delegaciji Evropskog parlamenta učestvuje u promatračkoj misiji Evropske unije za opće izbore u Paragvaju. Ovo je treći put da Evropska unija promatra održavanje izbora u Paragvaju.

Cilj promatračke misije je nepristrano i detaljno sagledati sve dijelove izbornog procesa i njihovu usklađenost sa zakonom i pravilima za demokratske izbore iz međunarodnih i regionalnih ugovora koje je Paragvaj potpisao.

Analiza promatračke misije će obuhvatiti brojne faktore, uključujući pravni okvir i njegovu primjenu na izbore, izbornu kampanju, rad izborne administracije, vjerodostojnost popisa birača, registar kandidatura, a također potvrđuje i konačne izborne rezultate.

Vodstvo promatračke misije EU-a u Paragvaju će svoje prve zaključke objaviti na konferenciji u Asuncionu dva dana nakon izbora, a konačni izvještaj s preporukama za daljnje izborne procese će biti predstavljeno dva mjeseca kasnije paragvajskoj vladi, izbornim tijelima, političkim strankama i pripadnicima civilnog društva.

Podsjetimo, Zovko je 2017. godine vodila promatračku misiju EU-a za izbore u Nepalu, a 2021. godine za izbore u Hondurasu. Kroz svoje aktivnosti u Odboru za vanjske poslove, Zovko je također učestvovala i na promatranju izbora u Keniji 2017. i u Zimbabveu 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.