U PARIZU I NANTESU

Francuska policija bacila suzavac na demonstrante

Makronova popularnost pala je na skoro rekordno nizak nivo nakon što je podigao starosnu granicu za odlazak u penziju

Sa održanih protesta. Fena

FENA

1.5.2023

Radnici su marširali širom Francuske zbog povećanja starosne granice za penzionisanje u okvru penzione reforme predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) u ponedjeljak, a policija je ispalila suzavac u Parizu i zapadnom gradu Nantesu, dok su se demonstranti pridružili skupovima za praznik rada širom Evrope.

Zviždanje, lupanje loncima i zezanje

Makronova popularnost pala je na skoro rekordno nizak nivo nakon što je podigao starosnu granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64.

Taj potez je iskristalizirao nezadovoljstvo prema predsjedniku kojeg mnogi smatraju ravnodušnim prema njihovim svakodnevnim teškoćama, a Makron je naišao na zviždanje, lupanje loncima i zezanje dok se suočava sa građanima na šetnjama.

Bacanje boje

U Parizu, aktivisti Extinction Rebelliona bacili su boju na staklenu fasadu Fondacije Louis Vuitton i popločavanje ispred hotela Ritz.

Drugdje u Evropi planirani su protesti pod vodstvom sindikata širom Njemačke. U Italiji, tri glavna sindikata održala su skup u južnom gradu Potenzi protestujući protiv radnog paketa koji je odobrila desničarska vlada premijera Đorđa Meloni (Giorgia).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.