TRI GODINE ZATVOREN

Iz zatvora pušten čovjek koji je prvi objavio šta se dešava u Vuhanu

Kako je za CNN rekao njegov član porodice u nedjelju je pušten iz zatvora

Fang Bin. Twitter

D. H.

4.5.2023

Fang Bin, trgovac koji je dokumentirao ranu pojavu koronavirusa u Vuhanu pušten je nakon što je proveo više od tri godine u zatvoru u Kini.

Podijelio video snimke

Fang je "nestao" nakon što je podijelio video snimke koji su prikazivali situaciju na terenu u centralnom kineskom gradu, epicentru prvobitne epidemije, dok su vlasti pokušavale prikriti informacije o pravom razmjeru globalne vanredne situacije.

Kako je za CNN rekao njegov član porodice u nedjelju je pušten iz zatvora i zdravlje mu je narušeno te je izgubio dosta kilograma.

Snimke je objavio na društvenim mrežama početkom 2020. godine, a oni su razotkrili realnost smrtonosnog širenja virusa, što je bilo u suprotnosti sa službenim narativom predstavljenim u strogo kontroliranim kineskim državnim medijima.

Vlasti su zaključale grad Vuhan 23. januara te godine. U jednom videu, Fang, stanovnik Vuhana koji je prodavao odjeću, pokazao je bolničke hodnike prepune pacijenata i njihovih očajnih porodica.

Brojao vreće

U jednom dijelu videa Fang je brojao vreće za tijela nagomilane u kombiju i te slike su privukle značajnu pažnju stanovnika Kine koji su željeli shvatiti šta se dešava u epicentru grada.

U svojim posljednjim snimcima Fang je snimio ljude kako mu dolaze na vrata da postavljaju pitanja i rekao je da je njegov dom okružen policajcima u civilu.

Fangov rođak rekao je za CNN da je optužen za "izazivanje nevolja" i da je osuđen na tri godine zatvora.

Grupe za ljudska prava su u više navrata pozivale na oslobađanje Fanga i informacije o njegovom slučaju i o drugima koji su također privedeni nakon što su podijelili informacije o epidemiji Wuhana.

Vlasti nikada nisu potvrdile koliko je ljudi privedeno ili procesuirano u vezi s razmjenom informacija o pandemiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.