ISTANBUL

Danas sastanak zvaničnika iz Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a: Dogovor o izvozu žita

Turska nastavlja nastojati da osigura da sporazum bude pravilno produžen

Sastanak će se održati u Istanbulu. Lonely Planet

Z. K.

5.5.2023

Zvaničnici iz Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a sastat će se u Istanbulu danas, kako bi razgovarali o dogovoru o žitu. Ovo je kazao ministar odbrane Hulusi Akar, koji je istakao kako će se sastanak održati uoči planiranog sastanka zamjenika ministara odbrane Rusije, Ukrajine i Turske sljedeće sedmice.

Ulaže se napor

Također je dodao da Ankara nastavlja svoje napore za dalje produženje sporazuma koji ističe 18. maja, napominjući da je inicijativa za žito produžena do 18. maja kao rezultat razgovora turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i relevantnih ministarstava.

Akar je rekao da Turska nastavlja nastojati da osigura da sporazum bude pravilno produžen, a da ne dovede do bilo kakvih zastoja. Prema riječima turskog ministra, na sastanku sljedeće sedmice bit će riječi o nizu pitanja, uključujući evakuaciju nekih brodova pod turskom zastavom, te detalje o produženju revolucionarnog sporazuma, kao i njegovu važnost za doprinos stabilnosti u Africi.

Obnavljanje sporazuma

Akar je poručio da misli da će ugovor biti produžen, prema tekućim razgovorima i diskusijama.

- Radimo i težimo ka tome - rekao je.

Prošlog mjeseca Rusija je rekla da trenutna situacija "ne ide u prilog" produženju Crnomorske inicijative za žito. Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su prošlog jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koje su pauzirane nakon što je rat Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022. godine, što je pogoršalo globalnu krizu hrane.

Zajednički koordinacioni centar (JCC) uspostavljen je u Istanbulu, kako bi nadgledao pošiljke sa zvaničnicima iz tri zemlje i UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.