ODLUKE

Arapska liga ponovo primila Siriju

Odluka je donesena na zatvorenom sastanku ministara vanjskih poslova u sjedištu Arapske lige u Kairu

Bašar Al Asad. Twitter

FENA

7.5.2023

Ministri vanjskih poslova Arapske lige usvojili su u nedjelju odluku o ponovnom prijemu Sirije nakon više od decenije suspenzije, rekao je glasnogovornik Lige, čime se konsolidira regionalni napor za normalizaciju odnosa s predsjednikom Basharom al-Assadom.

U odluci se navodi da bi Sirija mogla odmah nastaviti svoje učešće na sastancima Arapske lige, uz pozivanje na rješavanje krize koja je rezultat građanskog rata u Siriji, uključujući bijeg izbjeglica u susjedne zemlje i krijumčarenje droge širom regije.

Odluka je donesena na zatvorenom sastanku ministara vanjskih poslova u sjedištu Arapske lige u Kairu, rekao je Gamal Roshdy, glasnogovornik generalnog sekretara Arapske lige.

Dok su se arapske države, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, zalagale za rehabilitaciju Sirije i Assada, druge, uključujući Katar, i dalje su protiv pune normalizacije bez političkog rješenja sirijskog sukoba.

Neki su željeli postaviti uslove za povratak Sirije, a ministar vanjskih poslova Jordana je prošle sedmice rekao da bi ponovno prihvatanje Sirije od strane Arapske lige bio samo početak "veoma dugog, teškog i izazovnog procesa".

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.