MILANO

Katargejt: Italijanski sud protiv izručenja Belini Belgiji

Panzeri je prošlog mjeseca pušten u kućni pritvor

Apelacioni sud u Milanu saopćio je da su optužbe iz evropskog naloga za hapšenje koji su izdali belgijski tužioci. Twitter

FENA

9.5.2023

Sud u Milanu presudio je u utorak protiv zahtjeva belgijskih tužilaca koji istražuju takozvani slučaj Katargejt za izručenje Monike Rosane Belini (Rossane Bellini), računovođe bivšeg europarlamentarca Antonija Panzerija, jedne od centralnih ličnosti u skandalu.

Apelacioni sud u Milanu saopćio je da su optužbe iz evropskog naloga za hapšenje koji su izdali belgijski tužioci, a prema kojem je Belini uhapšena u januaru, "nejasne".

Navodi se da su zahtjevi za pojašnjenjem u vezi s optužbama za pranje novca, korupciju i zločinačko udruživanje protiv nje naišli na "upornu šutnju", javlja ANSA.

Panzeri je prošlog mjeseca pušten u kućni pritvor, budući da je u zatvoru od 9. decembra u vezi s istragom o navodnim pokušajima Katara i Maroka da utječu na unutrašnja pitanja EU putem mita.

Počeo je da sarađuje s belgijskim tužiocima nakon što je postigao nagodbu o priznanju krivice na godinu zatvora.

On je jedan od nekoliko Italijana umiješanih u ovaj slučaj.

Među njima su i njegov bivši pomoćnik Franćesko Džordži (Francesco Giorgi), partner grčke europarlamentarke Eve Kaili, koja je smijenjena s pozicije potpredsjednice Evropskog parlamenta nakon što je skandal razotkriven, i italijanski europarlamentarac Andrea Kozolino (Cozzolino).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.