MOSKVA

Kremlj nazvao poljsku odluku o preimenovanju Kalinjingrada "neprijateljskim činom"

Trenutni ruski naziv ovog grada vještačko je pokrštavanje koje nije povezano ni s gradom ni s regijom

Kalinjingrad je bio poznat pod njemačkim imenom Kenigsberg. Fena

FENA

10.5.2023

Kremlj je u srijedu saopćio kako je odluka Poljske da preimenuje ruski grad Kalinjingrad u svojim zvaničnim dokumentima "neprijateljski čin", dok bilateralne veze dvije zemlje i dalje propadaju zbog rata u Ukrajini.

Kalinjingrad je bio poznat pod njemačkim imenom Kenigsberg sve do poslije Drugog svjetskog rata, kada je pripojen Sovjetskom Savezu i preimenovan u čast sovjetskog političara Mihajla Kalinjina.

Varšava je u utorak saopćila da Kalinjinova veza s masakrom u Katinu 1940. godine - kada su hiljade poljskih vojnih oficira pogubljene od sovjetskih snaga - ima negativne konotacije i da bi se grad sada trebao pominjati kao Krolewiec, kako se zvao kada je njime vladala Kraljevina Poljska u 15. i 16. stoljeću.

- Trenutni ruski naziv ovog grada vještačko je pokrštavanje koje nije povezano ni s gradom ni s regijom - saopćio je poljski komitet za geografsku standardizaciju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ta odluka "graniči sa ludilom".

- Znamo da je Poljska tokom istorije s vremena na vrijeme klizila u ovo ludilo mržnje prema Rusima - kazao je on na redovnom dnevnom brifingu za novinare.

Odnosi između Poljske i Rusije kroz istoriju su često bili veoma zategnuti, uključujući tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Moskva tvrdi da je oslobodila Poljsku kada su njene snage protjerale nacističke njemačke snage na kraju rata. Većina Poljaka vjeruje da je Sovjetski Savez zamijenio nacističku okupaciju drugim oblikom represije.

Nedavno je Poljska, članica vojnog saveza NATO-a, snažno podržala Ukrajinu nakon ruske invazije 24. februara 2022. i pojačala rušenje spomenika palim sovjetskim vojnicima širom zemlje, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.