SUSRET S BAJDENOM

Sančez: U ratu postoji agresor i žrtva, a u Ukrajini je agresor Putin

Obojica se suočavamo s izazovima migracija na zapadnoj hemisferi, rekao je Bajden

Sančez i Bajden: Tokom sastanka. AP

A. O.

13.5.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) istaknuli su u petak svoju podršku Ukrajini u ratu s Rusijom, tokom sastanka u Bijeloj kući na kojem su se također dotakli pitanja migracije i odbrambene saradnje.

- Zajedno podržavamo Ukrajinu – rekao je Bajden tokom sastanka u Ovalnom uredu.

Sančez je za rat direktmo okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Podržavamo Ukrajinu. Naravno, radimo za trajan i pravedan mir koji u potpunosti poštuje međunarodno pravo i načela Povelje UN-a. Nemojte se zavaravati, u ovom ratu postoji agresor i žrtva, a agresor je predsjednik Putin - rekao je Sančez.

Amerikanci skeptični

Sančez je izrazio bezuslovnu podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Volodymyru Zelensky) i podupire njegov mirovni prijedlog, koji uključuje zahtjeve za vraćanje teritorija Ukrajine na status quo prije ruske aneksije Krima 2014. godine.

Ipak, dok se Madrid slaže s Vašingtonom o nezakonitosti ruske invazije u februaru 2022., od Sančeza se očekivalo da će prenijeti različita stajališta Kine i Brazila i predložiti da se čuje i stajališta nacija koje nisu članice NATO-a, rekao je španski diplomatski izvor prije sastanka.

Sjedinjene Države skeptično su reagirale na kineski mirovni plan u 12 tačaka, rekavši da bi Peking, ako je ozbiljan u vezi svoje prve tačke o poštivanju suvereniteta, trebao pozvati Rusiju da se povuče. Isto tako, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izazvao je kritike SAD-a jer je sugerirao da je Zapad "poticao" rat naoružavanjem Ukrajine.

Potpisan sporazum

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da bi Kina i Brazil mogli igrati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima, ali je naglasio da kraj rata mora poštivati načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- Podržavamo poziv Zelenskog za pravedan prekid ruskog rata koji poštuje određena načela, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je dužnosnik uoči sastanka Bajdena i Sančeza.

Na početku sastanka Bajden je istaknuo da su Vašington i Madrid potpisali sporazum o odbrambenoj suradnji i da se obje zemlje bave pitanjima migracija.

- Obojica se suočavamo s izazovima migracija na zapadnoj hemisferi. Radite vraški dobar posao - rekao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.