IZBORI

Zatvorena biračka mjesta u Turskoj, ko će na čelo države?

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan, Kemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan kandidati su za predsjednika Turske

Redžep Tajip Erdoan i Kemal Kiličdaroglu. Anadolija

H. J. I.

14.5.2023

Birališta širom Turske zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu. 

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati po lokalnom vremenu, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turske.

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa imalo 64,11 miliona ljudi

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), Kemal Kiličdaroglu (Kilicdaroglu) i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Erdoan je glasao jutros u Istanbulu, nakon čega je izjavio kako je veoma važno da građani u što većem broju izađu na birališta i pokažu snagu turske demokratije.

Nepotpuni i nezvanični rezultati nakon zatvaranja birališta

Kiličdarolu (Kilicdaroglu), kandidat opozicionog Nacionalnog saveza predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP) na predsjedničkim izborima u Turskoj obavio je svoju građansku dužnost u Ankari.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.