IZ ISTANBULA ZA AVAZ

Generalni konzul BiH Siniša Mihailović: Mislim da ćemo u Turskoj imati drugi krug izbora

Za pobjedu u prvom krugu potrebno 50 posto plus jedan glas, rekao je Mihailović

Mihailović; Ostalo dosta neizbrojanih glasova. AP / Facebook

Alen Bajramovic

14.5.2023

Izborni dan u Republici Turskoj protiče u savršenom redu i miru, kazao je za “Avaz” generalni konzul BiH Siniša Mihailović. Dodaje da su lideri svih partija pozvali birače na red, mir i da se rezultati prihvate, bez obzira kakvi oni bili.

- Ovdje se jako rano zatvaraju biračka mjesta, već u 17 sati, a jako se brzo i broje glasovi. U ovom trenutku oko 58 posto je izbrojano za predsjednika, nešto manje za Parlament. Čini se da sve ide prema drugom krugu. 

Ostalo je dosta neizbrojanih glasova, posebno u velikim gradovima Istanbulu, Izmiru i Ankari. Nekoliko je interesantnih stvari vezanih za ove izbore. Ogroman je broj glasova iz inostranstva, oko 3,5 miliona Turaka ima pravo glasa. Na ovim izborima pravo glasa je steklo gotovo pet miliona novih glasača. Dakle, pričamo o velikim brojevima, Turska je zemlja sa oko 86 miliona ljudi – kaže Mihailović.

Početna prednost aktuelnog predsjednika Redžepa Taipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) postepeno se topi, rezultat njegovog protukandidata Kemala Kiličdarolua (Kilicdaroglu) raste, pa Mihailović očekuje zanimljivu završnicu izborne noći.

- Za pobjedu u prvom krugu potrebno je 50 posto plus jedan glas. Vidim kako se kreću rezultati, a imam nekog iskustva u praćenju izbora i mislim da će se ići prema drugom krugu. Kiličdarolu je na 42,4, mislim da ne može dohvatiti više od 50 posto.

U Ankari smanjuje razliku, u Istanbulu je već prešao u vodstvo, ali čeka se još mnogo glasova. Vjerujem da će se ova razlika znatno smanjiti i da će se ići u drugi krug, ali vidjećemo – ističe Mihailović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.