ODRŽANI JUČER

Izbori u Turskoj: Neizvjestan drugi krug izbora

Aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan osvojio je 49,42 posto, Kemal Kiličdarolu 44,95 posto glasova

Erdoan i Kiličdarolu. Printscreen

A. O.

15.5.2023

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj održani su jučer, a prema posljednjim informacijaima prebrojano 99,4 posto glasova, s presjekom stanja u devet sati.

Aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osvojio je 49,42 posto, Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) 44,95 posto, dok je Sinan Ogan osvojio 5,20 posto glasova.

Brojanje glasova 

U 04:18 sati jutros bilo je prebrojano 98,2 posto glasova: Erdoan je tada imao 49,3 posto, a Kiličdarolu 44 posto glasova.

U 01:48 sati prebrojano je 97,1 posto glasova. Rezultati se nisu promijenili, Erdoan je osvojio 49,4 posto glasova, dok je Kiličdarolu osvojio 44,9 posto glasova.

Podsjećamo, oko 1 sati poslije ponoći Erdoan je, zajedno sa suprugom Emine, izašao na balkon koji se nalazi u zgradi u kojoj je sjedište AK partije. Tamo se obratio svim prisutnima.

- Iako nisu utvrđeni konačni rezultati, jasno je da smo s otvorenom razlikom u vodstvu. Turska je današnjim izborima upotpunila još jedan festival demokratije. Pobjednik je naša zemlja, naš narod, bez ikakve rasprave. Vjerujem da ćemo i prvi krug završiti s više od 50 posto osvojenih glasova. Današnji (op.a. jučerašnji) izbori su bili jedni od onih s najvećom izlaznošću u našoj historiji. U svijetu nema ni slično tome - poručio je Erdoan.

Odlazak u Ankaru 

Podsjećamo, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, koji je iščekivao rezultate u Istanbulu, napustio je svoju kuću mašući okupljenima koji su ga čekali ispred.

Sjeo je u auto i zaputio se u Ankaru, glavni grad iz kojeg upravlja državom.

Erdoan je registriran za glasanje u Istanbulu, tako da uvijek glasa u gradu, tamo nekoliko sati gleda izborne rezultate, a zatim kasnije tokom noći odlazi u Ankaru kako bi se sastao s visokim zvaničnicima svoje stranke.

Slijedi drugi krug izbora koji će biti održani 28. maja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.