UOČI SASTANKA

Si Đinping: Kina i centralna Azija moraju u potpunosti osloboditi potencijal za saradnju

Regija je također ključna karika u kineskom globalnom infrastrukturnom projektu vrijednom trilion dolara, inicijativi Pojas i put

Si Đinping. Fena

FENA

19.5.2023

Si Đinping (Xi Jinping) pozvao je Kinu i centralnu Aziju da "u potpunosti oslobode" svoj potencijal u trgovinskoj, ekonomskoj i infrastrukturnoj saradnji u petak, dok je završio značajan samit sa šefovima država iz strateški vitalne regije.

Kineski čelnik ugošćuje lidere Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana na samitu u Ksianu u sjevernoj Kini ove sedmice – na sastanku za koji Peking tvrdi da je od "prekretničnog" značaja.

Trgovina sa centralnom Azijom

Peking navodi da je trgovina s centralnom Azijom dostigla 70 milijardi dolara u 2022. i povećana za 22 posto na godišnjem nivou u prvom tromjesečju 2023. godine.

Regija je također ključna karika u kineskom globalnom infrastrukturnom projektu vrijednom trilion dolara, inicijativi Pojas i put.

Obraćajući se regionalnim liderima, Si je rekao da zemlje moraju "u potpunosti osloboditi potencijal tradicionalne saradnje u ekonomiji, trgovini, industrijskim kapacitetima, energetici i transportu", navodi se u vijestima državnih medija.

Također je naglasio potrebu za razvojem "novih pokretača rasta kao što su finansije, poljoprivreda, smanjenje siromaštva, niske emisije ugljika, zdravstvo i digitalne inovacije".

Strateško međusobno povjerenje

- Kina i zemlje Centralne Azije trebale bi produbiti strateško međusobno povjerenje i uvijek ponuditi jasnu i snažnu podršku jedna drugoj u pitanjima od ključnih interesa - kazao je.

Pojas i put je odlučujući geopolitički projekat za Sija, a Peking želi da obnovi saradnju i popuni vakuum koji je u bivšim sovjetskim državama ostavio ruski rat u Ukrajini.

Si je u petak rekao da regija i Kina moraju "preuzeti vodstvo" u tom projektu i "produbiti strateško međusobno povjerenje".

A sa ciljem da se "održi vječno prijateljstvo", kineski čelnik je rekao da će lideri imati za cilj da se ponovo sastanu u Kazahstanu 2025. godine.

Također je naglasio potrebu proširenja sigurnosne saradnje u borbi protiv onoga što je Peking nazvao "tri zla" u regiji - separatizam, terorizam i ekstremizam, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.