MILANO

Berluskoni izašao iz bolnice nakon šest sedmica

Ali, uprkos tome što je Berslukoni u Senatu, rijetko ga se viđa u javnosti

Berluskoni: Izašao iz bolnice. Prirntscreen / Twitter

A. O.

19.5.2023

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni (Berlusconi, 86) izašao je danas iz milanske bolnice, gdje je primljen prije šest sedmica zbog leukemije i plućne infekcije.

Silvio Berluskoni je otpušten iz bolnice San Rafaele (Raffaele) u glavnom gradu Lombardije oko 13:15 sati u automobilu sa zatamnjenim staklima i nakon izlaska nije dao izjavu za javnost.

Infekcija pluća

Berluskoni je 5. aprila primljen u bolnicu San Rafaele u Milanu zbog infekcije pluća, nakon čega su ljekari prvo posumnjali na leukemiju.

Nakon hospitalizacije ljekari su rekli da Berluskoni boluje od hronične mijelomonocitne leukemije. Nisu rekli kada mu je rak prvi put dijagnosticiran, samo da stanje nije akutno.

U posljednjih je nekoliko godina bio je hospitaliziran više puta, od čega jedanput 2020., pošto je obolio od kovida-19.

Berluskonijeva stranka Forza Italia je partner u koalicijskoj vladi aktuelne italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgie), a Berluskoni, utemeljitelj stranke, još je njen predsjednik.

Rijetko viđen

Ali, uprkos tome što je Berslukoni u Senatu, rijetko ga se viđa u javnosti.

Početkom maja Berluskoni je članovima svoje stranke i pristašama poslao dvije video poruke. Na kongresu Forze Italije rekao je da je spreman za povratak na posao.

Meloni i Salvisi ga posjetili

Prošle sedmcie u bolnici su ga posjetili dva glavna politička saveznika, Meloni i ministar saobraćaja i dopredsjednik vlade Mateo Salvini (Matteo) koji su rekli da se uspješno oporavlja i da je "dobro raspoložen".

Zasad se ne zna ko bi mogao zamijeniti Berluskonija na dužnosti predsjednika Forze Italije, ni hoće li stranka opstati bez njegova vodstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.