JEDAN OD NAJBOLJIH

Papa Franjo šalje službenika Vatikana u Boliviju u jeku optužbi za zlostavljanje

Bertomeu je osoba od velikog povjerenja pape Franje, rekao je Arana

Papa Franjo. Twitter

FENA

23.5.2023

Papa Franjo poslao je jednog od svojih najboljih istražitelja za seksualne zločine u Boliviji u vrijeme kada ovu andsku naciju potresa pedofilski skandal u koji su umiješani svećenici.

Bolivijska biskupska konferencija rekla je da Bertomeuova posjeta nije direktno povezana s nedavnim optužbama za seksualno zlostavljanje, već je planirana ranije, kako bi se analizirao "napredak postignut na području kulture prevencije" koju promovira Vatikan, navodi "Associated Press".

Bertomeu je u Boliviju stigao iz Paragvaja, gdje je istraživao slične optužbe protiv crkvenih zvaničnika, a 2018. godine vodio je istragu o zlostavljanjima koja su počinili svećenici nad maloljetnicima u Čileu.

Susreti u Boliviji "održat će se sa svima onima koji su bili žrtve pošasti zlostavljanja u Crkvi", stoji u saopćenju Biskupske konferencije.

- Bertomeu je osoba od velikog povjerenja pape Franje, koji je odgovoran za rješavanje ovih pitanja, i on dolazi dati neke smjernice o tome kako se možemo nositi s ovim problemom, slušati i podržati žrtve - rekao je monsinjor Giovani Arana, sekretar Biskupske konferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.