OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ

Stotine novootkrivenih vrsta mogle bi uskoro izumrijeti u regiji Mekong u jugoistočnoj Aziji

Ove izvanredne vrste možda su nove za nauku, ali su preživjele i evoluirale, kazao je Yogagand

Svjetski fond za prirodu (WWF). Printscreen

FENA

23.5.2023

Gotovo 400 vrsta koje su tek otkrivene u azijskom području Velikog Mekonga moglo bi uskoro izumrijeti zbog gubitka staništa uzrokovanog ljudskim djelovanjem, upozorio je Svjetski fond za prirodu (WWF) u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Do otkrića, koje uključuje i orhideju koja izgleda poput lika iz "Muppet Showa", došao je međunarodni tim naučnika i istraživača koji su radili u pet zemalja u velikoj bioraznolikoj regiji tokom dvogodišnjeg razdoblja od 2021. do 2022. godine.

- Ove izvanredne vrste možda su nove za nauku, ali su preživjele i evoluirale u regiji Velikog Mekonga milionima godina, podsjećajući nas ljude da su bile tamo jako dugo prije nego što se naša vrsta preselila u ovu regiju - rekao je K. Yoganand, šef WWF-a za regionalnu zaštitu divljih životinja u Velikom Mekongu, javlja CNN.

- Imamo obavezu učiniti sve kako bismo zaustavili njihovo izumiranje i zaštitili njihova staništa te pomogli njihov oporavak – rekao je on.

Ukupno su naučnici otkrili 290 biljaka, 19 vrsta riba, 24 vodozemca, 46 gmazova i jednog sisavca prema izvještaju WWF-a, čime je broj biljaka, riba, vodozemaca, gmazova, ptica i sisavaca opisanih u regiji Velikog Mekonga od 1997. popeo na gotovo 4.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.