DVA KANDIDATA

Lideri stranaka u Turskoj: Glasači pokazali demokratsku zrelost na izborima

Neka rezultati budu od koristi za sve građane, rekao je Bahceli

Sa današnjeg glasanja. AA

Anadolija

28.5.2023

Predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli glasao je u Ankari u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turkiye, javlja Anadolija.

Bahceli je pravo glasa iskoristio na biralištu u jednoj školi u turskoj prijestolnici.

Čelnik MHP-a nakon glasanja novinarima je kazao da su turski birači pokazali demokratsku zrelost na izborima.

- Turski narod u punoj zrelosti obavlja izborni proces. Neka rezultati budu od koristi za sve građane - rekao je Bahceli.

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Ranije danas glasala je i predsjednica IYI partije Meral Aksener, izrazivši nadu da će današnji drugi krug izbora biti od koristi za sve građane Turkiye. Tokom dana glasali su i šefovi drugih stranaka koje čine predizborne saveze koji su podržali predsjedničke kandidate.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.