OGLASIO SE PESKOV

Kremlj tvrdi da će Rusija na samitu BRICS-a biti zastupljena na odgovarajućem nivou

Rusija pridaje ogroman značaj razvoju ovog formata integracije, izjavio je Peskov

Peskov: Rusija pridaje ogroman značaj razvoju ovog formata integracije. Instagram

FENA

30.5.2023

Kremlj je u utorak saopćio da će Rusija učestvovati na "odgovarajućem nivou" na planiranom samitu zemalja BRICS-a u Južnoj Africi, odgovarajući na pitanje da li će predsjednik Vladimir Putin prisustvovati skupu.

Južna Afrika, članica Međunarodnog krivičnog suda (ICC), teoretski bi morala uhapsiti Putina, prema nalogu koji je izdao sud za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina.

Pozvala je, međutim, Putina na samit grupe zemalja u razvoju BRICS-a od 22. do 24. avgusta, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

- Rusija pridaje ogroman značaj razvoju ovog formata integracije. I Rusija će učestvovati na ovom samitu na odgovarajućem nivou - kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu za novinare.

Pritisnut na mogućnost da Južna Afrika provede nalog, Peskov je rekao: "Naravno da računamo kao minimalni minimum da partnerske zemlje u tako bitnom formatu ne budu rukovođene takvim nezakonitim odlukama."

Peskov je dodao da će daljnji detalji o tom pitanju biti objavljeni naknadno, bez preciziranja.

ICC je u martu izdao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin prisilnog deportovanja djece s teritorije koju je Rusija okupirala u Ukrajini. Moskva negira da je počinila ratne zločine, uključujući prisilne deportacije djece, i kaže da ICC nema ovlasti nad njom jer Rusija nije članica.

Malo je vjerovatno da bi Putin, tek treći predsjednik na dužnosti za kojim je ICC izdao nalog za hapšenje, uskoro mogao završiti na sudu. Nalog, međutim, znači da bi mogao biti uhapšen i poslan u Den Haag ako otputuje u bilo koju državu članicu ICC-ja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.